Binnenland

PvdA houdt twijfels over Amerikaanse ambassadeur

DEN HAAG (ANP) - De PvdA in de Tweede Kamer heeft nog altijd twijfels over de door president Bush voor het ambassadeurschap in Nederland voorgedragen miljardair Roland Arnall.

25 October 2005 17:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:06

Ook vindt PvdA-Kamerlid Koenders dat minister Bot van Buitenlandse Zaken „voorbarig” is geweest met het verlenen van agrément, instemming met de voorgenomen benoeming, voor Arnall.Koenders reageert daarmee op de beantwoording door Bot van schriftelijke vragen die Koenders begin oktober stelde. Dinsdagavond beslist de Amerikaanse Senaat of de goedkeuring van de voorgestelde benoeming van Arnall wordt uitgesteld.

Arnall is omstreden wegens zijn zakenverleden als oprichter en grootaandeelhouder van de hypotheekverstrekker Ameriquest Mortgage Company. Hij is verwikkeld in juridische procedures waarin tienduizenden klanten in dertig Amerikaanse staten van zijn bedrijf geld eisen. Ze betichten Arnall van uitbuiting en roofpraktijken.

Kort nadat officieel bekend was geworden dat Bush Arnall als ambassadeur wilde, maakte Ameriquest bekend dat een bedrag van 325 miljoen dollar is gereserveerd om eventuele schadeclaims te kunnen afkopen. Arnall was samen met zijn vrouw een van de belangrijkste financiers van de verkiezingscampagne van George Bush in 2004…

Volgens het zakenblad Forbes heeft Arnall een geschat vermogen van 2 miljard dollar. Hij is daarmee 321e op de lijst van rijkste wereldburgers. Volgens The Washington Post heeft Arnall ten minste 12,2 miljoen dollar geschonken dan wel opgehaald voor de herverkiezingscampagne van Bush in 2004.

Minister Bot drong er maandag bij zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice op aan dat de voorgenomen benoeming van Arnall „geen uitgerekte zaak” wordt. „Ik heb duidelijk gezegd dat we niet tot sint-juttemis kunnen wachten” aldus Bot na afloop van zijn gesprek op het State Department in Washington.

In zijn antwoorden aan Koenders schrijft Bot dat de procedure bepaalt dat het gastland eerst agrément moet verlenen, nog voordat de nominatie in de Amerikaanse Senaat kan plaatsvinden. Het weigeren van agrément is „hoogst ongebruikelijk”, aldus Bot. Dat gebeurt alleen als er sprake is van „schending van de mensenrechten, negatieve uitlatingen over ons land of als de persoon in kwestie veroordeeld is wegens criminele activiteiten”.

Koenders blijft erbij dat Bot te voorbarig is geweest met zijn agrément, nu er nog juridische procedures tegen Arnall lopen. „Nederland had tegenover de VS die twijfels moeten uiten. Er zijn grote twijfels over de heer Arnall en onze collega’s in de Senaat leggen terecht de vinger op de zere plek”, aldus Koenders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer