Binnenland

Gehandicapten matig te spreken over onderwijs

LEIDEN (ANP) - Gehandicapte studenten zijn niet erg tevreden over de faciliteiten die het hoger onderwijs biedt. Universiteiten en hogescholen krijgen een krappe zes (5,7).

25 October 2005 16:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:06

Dat blijkt uit het dinsdag verschenen rapport „Gebruikerstoets - Studeren met een handicap 2005” van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (Choice). De studenten hebben kritiek op de intake en begeleiding (6,2) maar vooral op de voorlichting over de regelingen die er bestaan (5,7). Gemiddeld geven ze hun opleiding een 6,3 voor hoe met hun handicap wordt omgegaan.Van de ruim 40.000 studenten die in twee jaar zijn ondervraagd, blijkt 6 procent te worden gehinderd door een handicap. Bij een totaal van meer dan 600.000 studenten zou het gaan om zo’n 36.000 studenten.

Dyslexie en dyscalculie (rekenstoornis) komen als handicap ruimschoots het meest voor (53 procent), op afstand gevolgd door psychische problematiek (11 procent) en bewegingsbeperking (10 procent). De studenten is ook gevraagd of docenten ’begripvol’ met hen omgaan. Dat valt relatief gunstig uit (6,9).

De TH Rijswijk, nu onderdeel van de Haagse Hogeschool, oogst de hoogste waardering van studenten met een handicap. Daarna volgen Saxion Enschede en Zwolle Windesheim. Scherpe kritiek krijgen Hogeschool InHolland en de HES in Amsterdam.

Bij de universiteiten springt Wageningen gunstig uit. Ook de Technische Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht scoren goed. De Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Tilburg komen er aanzienlijk minder positief van af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer