Wilma raast over Florida
NEW YORK - Orkaan Wilma kwam maandag aan land in zuidelijk Florida en liet een spoor van vernielingen achter. Rond de middag was de orkaan Florida gepasseerd en trok hij de Atlantische Oceaan op. Zes mensen werden in Florida gedood door de orkaan, waardoor het totaalaantal dodelijke slachtoffers van Wilma op 25 kwam.
De materiële schade was aanzienlijk en wordt door verzekeringsdeskundigen voorlopig geschat op tussen de 2 en 9 miljard dollar. Bomen werden ontworteld, ramen vlogen uit hun sponningen, daken werden afgerukt en tal van objecten, zoals verkeerslichten en reclameborden, vlogen als dodelijke projectielen in het rond.De storm plus de bijkomende overstromingen ontwrichtten de elektriciteitsvoorziening, zodat 6 miljoen inwoners van Florida -ongeveer een derde van de bevolking- in het donker zaten toen Wilma was overgewaaid. „Het gaat weken duren voordat wij alles weer gerepareerd hebben”, aldus Timothy Crowe, woordvoerder van Florida Power & Light, de grootste elektriciteitsleverancier van de staat. In het district Miami-Dade viel 20 centimeter regen, wat tot uitgebreide overstromingen leidde.
Florida heeft het de laatste tijd flink te verduren gekregen. De afgelopen vijftien maanden werd de Amerikaanse staat door acht orkanen bezocht. Het hele zuiden van Florida zit nu zonder elektriciteit en op sommige plaatsen ook zonder water. Grote delen van de laaggelegen Florida Keys staan onder water en dat geldt ook voor de enige snelweg die het zuiden met het noorden verbindt, US Autoroute Nr. One. „Je weet op een goed moment niet meer of je de evacuatieorders moet opvolgen, of dat je maar beter kunt blijven. Het is kiezen tussen twee kwaden”, aldus Amy Culver in Key West. Haar restaurant heeft Wilma volgens haar „redelijk” overleefd.
„Het is overal een chaos”, vertelt verpleegster Carrie Carlton, die in een lange rij wachtte op haar beurt voor de enige openbare telefoon in Fort Lauderdale die nog werkt. „Ons ziekenhuis ligt plat, omdat de elektriciteit is uitgevallen. Ik kan nergens tanken, omdat er geen elektriciteit is voor de pompen, idem dito bij de banken, waar momenteel niemand geld kan halen. Overigens kun je ook weinig met je geld, want de meeste winkels -ook supermarkten- zijn dicht”, aldus Carlton.
„Het was angstig”, vertelt inspecteur Bill Schwartz van de politie van Miami. „Ons bureau, dat dateert uit 1976, stond te schudden in de storm alsof het gebouwd was in 1876; wij zijn ook een paar ramen en neonletters aan de gevel kwijtgeraakt.” Zijn buurtgenote Kim DuBois vertelde dat zij de pannen van het dak hoorde vliegen. „Onze enige verlichting is nu dit malle lampje dat wij voor Halloween hadden gekocht.” Zij is overigens dankbaar dat zijzelf, haar man en hun twee kinderen de orkaan goed hebben doorstaan.
Dat is niet het geval met een man in Fort Lauderdale die onder een vallende boom werd verpletterd. In het district Collier werd een vrouw gedood doordat een boom op haar dak viel. In Palm Beach wilde een man zijn auto verzetten. Toen hij buiten kwam, werd hij door rondvliegende objecten dodelijk getroffen.
Florida was gisteren niet het enige oord waar men met de naweeën van Wilma kampte. Op Cuba gebruikten mariniers rubberbootjes om 250 mensen te evacueren uit hun ondergelopen huizen in Havana. Wilma’s watermassa’s zetten de laaggelegen delen van Havana ongeveer een meter onder water.
Aanvankelijk voorspelden de meteorologen dat Wilma na Florida langzaam langs Amerika’s oostkust omhoog zou kruipen en daar de nodige schade zou veroorzaken. „Zoals zo vaak bij deze grillige orkanen blijkt deze verwachting inmiddels onjuist. Wilma is verdwenen naar de Atlantische Oceaan. Daar zal de orkaan waarschijnlijk wel weer aanwakkeren, maar daar heeft onze kust geen last meer van”, aldus Mark McInerney van Amerika’s Nationaal Orkaan Centrum in Miami. Hij hoopt dat Florida nu verder gespaard blijft voor orkanen. „Maar ja, het orkaanseizoen duurt nog tot eind november, dus wij moeten voorlopig nog maar op onze hoede blijven.”
De Nederlandse reisorganisaties proberen hun cliënten die in Mexico getroffen zijn door orkaan Wilma zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. De eerste vlucht uit het gebied kwam vanmorgen op Schiphol aan. De organisatie van de terugvluchten wordt vooral gehinderd door beperkte beschikbaarheid en mogelijkheid van vervoer naar de vliegvelden Merida en Cancún.