„Ouderentehuizen moeten snel beter”
DEN HAAG - Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat verpleeg- en verzorgingshuizen met kleine woonruimten en verouderd sanitair aansporen om snel met ver- of nieuwbouwplannen te komen.
Voor de komende vier jaar is voor de sector 40 miljoen euro extra beschikbaar. Volgens Ross mag daarvan „geen euro op de plank blijven liggen.” De bewindsvrouw zei dat gisteren in reactie op een nota over de woonkwaliteit in verpleeg- en verzorgingshuizen.Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen presenteerde gisteren een rapport waarin staat dat bijna twee derde van de bewoners van verzorgingshuizen het moet doen met een te kleine kamer en sterk verouderd sanitair. In verpleeghuizen is dat ruim de helft. Het college vindt dat de gebreken over vijf jaar verdwenen moeten zijn.
Ross voert als excuus aan dat de eisen voor verzorgings- en verpleeghuizen de achterliggende jaren snel zijn gewijzigd. Zo moeten toiletten nu allemaal geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en zijn grote meerpersoonskamers in verpleeghuizen uit de tijd. Volgens de bewindsvrouw is het logisch dat oudere huizen niet direct aan de nieuwe eisen kunnen voldoen.
Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen vindt dat de afschrijvingstermijn voor ouderenhuisvesting naar beneden moet. Nu worden gebouwen in vijftig jaar afgeschreven. Als daarvoor geen extra geld komt, zullen de tarieven omhoog moeten.
Verder zouden regels voor bouwen soepeler kunnen, zei collegevoorzitter R. Scheerder. „Nu kan iedere vutter nog met bezwaren naar de Raad van State en dan ben je zo jaren verder.”
In verzorgingshuizen is vooral het sanitair ondermaats. Badkamers en wc’s zijn te klein voor een rolstoel en er is te weinig ruimte voor personeel dat bewoners moet helpen. Ook in verpleeghuizen scoren badkamers en wc’s slecht. Ze zijn wel groot genoeg, maar er zijn er te weinig van.
Bijna 60 procent van de verpleeghuisbewoners moet het sanitair met meer dan vier mensen delen.
Jongere verzorgingshuizen scoren betere dan oudere, en ook kleinere doen het goed. In de drie noordelijke provincies is het het prettigst toeven in een verzorgingshuis, in Zeeland en Zuid-Holland zijn de bewoners het slechtste af. Den Haag komt met slechts 8 procent goede gebouwen als slechtste uit de bus.