Kerk & religie

Rome: Pinksterkerken vormen bedreiging

Walter Kasper, de verantwoordelijke binnen het Vaticaan voor de oecumene, is tevreden met de nieuwe vorm van dialoog met protestantse kerken die „katholiekachtig zijn.” De protestantse sekten in Latijns-Amerika vormen echter zo’n bedreiging, dat de paus ze hoogstpersoonlijk een halt wil toeroepen.

Van onze correspondent
25 October 2005 09:25Gewijzigd op 14 November 2020 03:05

Elk jaar verliest de Rooms-Katholieke Kerk in Brazilië 1 procent van haar leden, aldus Kasper, hoofd van de pauselijke raad voor de eenheid van de christenen, maandag op een persconferentie in Rome. De kerkleden stappen over naar nieuwe pinksterachtige kerken die met „veel agressiviteit en proselitisme” te werk gaan. Om die tendens een halt toe te roepen, gaat paus Benedictus XVI in 2007 naar Brazilië, het in absolute getallen grootste rooms-katholieke land ter wereld.De neopentecostale sekten, die Kasper „evangelisch” noemt, zijn de enige soort protestanten die het Vaticaan vreest. Met alle kerken van de Reformatie staat het Vaticaan volgens de Duitse kardinaal in goed overleg. „Bij de begrafenis van Johannes Paulus II, afgelopen april, brachten vertegenwoordigers van alle internationale protestantse kerken eer aan de paus”, aldus Kasper. Dat is een unicum sinds de Reformatie.

De dialoog met de protestanten bestaat al zo’n veertig jaar, en was een gevolg van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Sindsdien wordt er veel gepraat, onder het motto: ”er is geen alternatief voor dialoog”, zoals Kasper gisteren nog eens herhaalde. Maar sindsdien is er ook weinig besloten, of het moet het rechtvaardigheidsverdrag zijn dat het Vaticaan in 1999 met de Lutherse Wereldbond heeft gesloten. Een nieuw gezamenlijk document van lutheranen en rooms-katholieken zou in voorbereiding zijn, zo was op te maken uit de woorden van de 72-jarige kardinaal. De Duitse prelaat vertelde dat het Vaticaan een nieuwe vorm van dialoog voert, en wel met die protestantse kerken die „katholiekachtig” zijn. „Het zijn protestanten -ik zou niet willen zeggen dat ze bijna-katholiek zijn- maar ze staan wel spiritueel dicht bij ons. Ik heb er veel verwachtingen van”, aldus Kasper, die niet vertelde welke kerken hij op het oog had.

De pauselijke raad die Kasper aanvoert, had gisteren nog meer nieuws op het vlak van de dialoog tussen protestanten en rooms-katholieken. Brain Farrell, de tweede man van de pauselijke raad, vertelde enthousiast over zijn ervaringen in Genève vorige week, waar dertig internationale kerkgenootschappen bij elkaar waren gekomen om te praten over geloofsvraagstukken, maar ook over de aidsepidimie in Afrika, wat het officiële thema was. „Er heerste een grote openheid op de conferentie, ook al omdat we niets publiceren van wat we hebben besproken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer