Buitenland

Brussel wil snel actie om zeeën te redden

BRUSSEL (ANP) - Om de Europese zeeën en de kustlijn langs de Atlantische Oceaan te redden, gaat Brussel strenge maatregelen voor milieubehoud onder water opstellen. Alle twintig EU-lidstaten met een kustlijn zullen daarvoor jaarlijkse rapportages moeten maken, waarin staat welke maatregelen zij nemen om het maritieme milieu te redden.

25 October 2005 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:05

De Europese ministers van Milieu moeten nog instemmen met het ambitieuze programma dat Europees milieucommissaris Dimas gisteren voorstelde. Volgens Dimas is snelle actie geboden, „omdat voor sommige zeeën het punt nabij is waarbij herstel van de oude situatie niet meer mogelijk is.”De Griekse eurocommissaris noemde tijdens een persconferentie in dat verband vooral de Baltische Zee, die zwaar lijdt onder overbevissing, dumping van scheepsafval en vervuiling door industrie en rioolinstallaties.

Dimas stelde gisteren nog geen concrete criteria of richtlijnen voor. Die moeten worden uitgewerkt zodra de Europese ministers van Milieu instemmen met het principe om via een gezamenlijke jaarlijkse rapportage aan Brussel te komen tot een beter zeeklimaat. De eerste twee jaar zou die rapportage jaarlijks 90 miljoen euro kosten. Daarna zouden de twintig kustlijnstaten per jaar 70 miljoen euro kwijt zijn aan de rapportage.

De Griekse eurocommissaris kon gisteren niet nadrukkelijk zeggen welke industrieën of bedrijfssectoren de rekening moeten gaan betalen voor het verbeteren van de zeeën.

In een notitie wijzen ambtenaren van Dimas echter wel op specifieke beperkende maatregelen die er op termijn moeten komen voor de sectoren toerisme, olie- en gaswinning en zandwinning en baggerwerken. De verscherping van milieumaatregelen zou daarentegen de wereld van wetenschappelijk onderzoek meer mogelijkheden geven.

Milieuorganisatie Greenpeace zegt in een verklaring dat de plannen van Dimas „niets voorstellen.” Volgens Greenpeace bevatten de voorstellen geen bindende afspraken. De organisatie dringt erop aan dat er snel zeereservaten komen en dat de overbevissing stopt.

Nederland en het Europees Parlement moeten werk maken van strenge afspraken ter bescherming van de zee, zodat Europa een stok achter de deur heeft om lidstaten te dwingen tot stringentere maatregelen.

Greenpeace vindt het „zeer teleurstellend” dat de Europese Commissie „na drie jaar vergaderen” niet verder is gekomen dan het plan-Dimas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer