Nieuwe najaarsactie RD voor Indonesië
UTRECHT - ”Onderwijs voor Indonesië”. Dat is het thema van de nieuwe najaarsactie van het Reformatorisch Dagblad, die zaterdag op de Wegwijsbeurs in Utrecht van start ging. „We willen Indonesiërs helpen het hoofd boven water te houden en hen weerbaar te maken in de maatschappij.”
Doel van het project is om 42 scholen en schooltjes te bouwen op de eilanden Sulawesi -het oude Celebes-, Midden-Java en Irian Jaya. Dat gebeurt in samenwerking met Nederlandse zendingsorganisaties en protestantse kerken in Indonesië. De lokale bevolking helpt zelf bij de bouw, zodat ze nauw bij het project betrokken raakt.Het RD brengt vanaf 1975 elk jaar geld bijeen voor een hulpproject ergens in de wereld. Om fiscale redenen is een stichting in het leven geroepen: Stichting Draagt Elkanders Lasten (DEL). Deze is verantwoordelijk voor ontvangst en verdeling van het geld dat binnenkomt. De actie van vorig jaar, bestemd voor waterprojecten in Afrika, bracht 435.000 euro op.
W. B. Kranendonk, hoofdredacteur van het RD en penningmeester van DEL, gaf zaterdag het startsein voor de actie. „Het gaat niet alleen om het invullen van een acceptgiro”, zo zei hij in een vraaggesprek met DEL-coördinator G. Roos. „Zo’n actie heeft ook met bewustwording te maken. Het dragen van elkanders lasten is niet iets van één moment, maar van langere tijd. Het moet ook een meedragen in onze gebeden zijn.”
De jaarlijks terugkerende actie stimuleert het saamhorigheidsgevoel binnen de gereformeerde gezindte, denkt hij. „We mogen dan kerkelijk verscheurd zijn, maar als lezers van hetzelfde dagblad -van de Veluwe tot Groningen- proberen we toch samen invulling te geven aan het bijbelwoord: „Draagt elkanders lasten.””
Indonesië werd vorig jaar ernstig getroffen door een tsunami. Een acuut probleem, waarvoor veel geld binnenkwam. Maar er is meer, zei Kranendonk. „Armoede is een veel langer lopend probleem. In Indonesië is gebrek aan onderwijs en kerken staan steeds meer onder druk door de opkomst van de islam. Ook geld, seks en normloosheid vormen een groot gevaar. Het gaat er ons om mensen weerbaar te maken in de maatschappij.”
Nederlanders hebben wat met Indonesië. Kranendonk verwees daarbij naar de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische onafhankelijkheid in 1950 en de eeuwenlange relatie die er is door het zendingswerk van Nederlandse kerken. „Door deze actie kunnen we die band continueren.”
Voor de bouw van de scholen en het vervaardigen van studiemateriaal is een bedrag van zo’n 360.000 euro nodig. Kranendonk hoopt dat er net als bij eerdere acties 10 procent meer geld binnenkomt. „Want dan kunnen we meer doen. Dus ik wil graag iedereen -ook bedrijven- oproepen uit te kijken naar de sponsoradvertenties en de wekelijkse verhalen van onze journalist en fotograaf, die nu in Indonesië zijn.”