Vliegramp Nigeria eist 117 levens
LAGOS - Een vliegtuigongeluk in het zuidwesten van Nigeria heeft zaterdag aan alle 117 inzittenden het leven gekost. Het toestel, een Boeing 737, stortte kort na te zijn opgestegen van het internationale vliegveld van Lagos neer. Het vliegtuig boorde zich gedeeltelijk in de grond en viel in verscheidene stukken uiteen, aldus Fidelis Onyenyiri, het hoofd van de Nigeriaanse burgerluchtvaartdienst, zondag.
De wrakstukken werden aangetroffen in de omgeving van Lissa, een stadje ongeveer 50 kilometer ten noorden van Lagos. Het toestel was op weg naar de hoofdstad Abuja en behoorde toe aan de maatschappij Bellview Airlines, een van de betere in Nigeria. Het is het eerste grote ongeluk waar de tien jaar geleden opgerichte maatschappij bij betrokken is.Onyenyiri kon nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeluk, anders dan dat er onweer was en dat er mogelijk sprake was van blikseminslag. De zwarte dozen met technische gegevens waren zondag nog niet gevonden, zei Onyenyiri. Volgens de politie had de piloot vlak voor het ongeluk een noodbericht uitgestuurd. Omdat de luchthavenautoriteiten vreemde signalen van radiobakens hadden geïnterpreteerd als signalen van het verongelukte vliegtuig, was eerst op de verkeerde plaatsen naar het vermiste toestel gezocht.
In de verwarring werd aanvankelijk ook gemeld dat een aantal inzittenden het ongeluk had overleefd. Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis is het vliegtuig echter volledig verwoest en hebben reddingswerkers alleen verbrande lijken aangetroffen.
President Olusegun Obasanjo, persoonlijk in rouw gedompeld omdat zijn vrouw enkele uren voor het ongeluk tijdens een medische behandeling in Spanje was overleden, vroeg de bevolking te bidden voor degenen aan boord van het vliegtuig en voor hun families.
Over de nationaliteit van de slachtoffers was maandagmorgen nog weinig bekend. Het merendeel van de passagiers bestond vermoedelijk uit Nigerianen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is onder de slachtoffers ook minstens één Amerikaan.