Nieuw geval vogelgriep in Roemenië
BOEKAREST - In het oosten van Roemenië is vrijdagmiddag een nieuw geval van vogelgriep vastgesteld. De bekendmaking door een laboratorium in Boekarest kwam enkele uren nadat de Roemeense minister van Landbouw had gemeld dat het land de uitbraak van de dodelijke griepvirusvariant H5N1 onder controle had.
Het is nog niet duidelijk of het bij het nieuwe geval om de gevaarlijke variant H5N1 gaat. Het is wel de eerste keer dat het vogelgriepvirus buiten de Donau-delta in het oosten van Roemenië opduikt. Het virus was aangetroffen in een gestorven visreiger.
Gistermiddag werd bekend dat de Thaise jongen wiens vader eerder deze week overleed aan vogelgriep, zelf ook getroffen is door het H5N1-virus. De 7-jarige jongen zou echter aan de beterende hand zijn, aldus een woordvoerder.
Steeds meer landen nemen inmiddels maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Na Polen als eerste lidstaat van de Europese Unie, besloten eerder deze week Oostenrijk en Duitsland de ophokplicht algemeen in te voeren. Vrijdag besloot ook Zwitserland een ophokplicht in te voeren voor al het pluimvee, Tsjechië verbood de verkoop van kippen en andere vogels op markten en tentoonstellingen. In België werd vrijdag een verzamelverbod afgekondigd voor pluimvee en vogels die particulier worden gehouden. Vanaf maandag zijn hier alle tentoonstellingen, markten en andere evenementen waar dieren samenkomen, verboden.
In Nederland geldt al een ophokplicht voor commerciële eigenaren van pluimvee in risicogebieden. Vanaf maandag moeten ook houders van hobbypluimvee in gebieden waar wilde vogels komen, verplicht hun dieren binnenhouden of onder een zeil of afdak laten lopen. Zo is er geen contact mogelijk tussen het pluimvee en wilde vogels en hun uitwerpselen. Het ministerie van LNV heeft vrijdagmiddag kaarten gepubliceerd met hierop de exacte delen van Nederland waar vanaf maandag de afschermplicht voor pluimvee geldt.
Sinds vrijdag treedt de Inspectie voor de Volksgezondheid op tegen Nederlandse internetverkopers die reclame maken voor Tamiflu. Het middel is in trek bij mensen die bang zijn voor de oprukkende vogelgriep. Internetsites die Tamiflu aanbieden maken zich volgens de inspectie schuldig aan illegale praktijken. Het is verboden reclame te maken voor geneesmiddelen. In Nederland is online een kuur te koop voor 28 euro.
Volgens de Vogelbescherming overwegen sommige landen in Azië en het Midden-Oosten om gebieden met veel meren en rivieren droog te leggen om verspreiding van vogelgriep door trekvogels te voorkomen. De Vogelbescherming is daar faliekant tegen. Vogels die worden verjaagd „verbruiken extra energie, verzwakken daardoor en worden extra bevattelijk voor ziektes.” Ook viroloog Ab Osterhaus ziet weinig in ingrijpende maatregelen tegen trekvogels. „Wegjagen lost het probleem niet op”, zei hij vrijdag.
Volgens de virusdeskundige is het het meest waarschijnlijk dat trekvogels als de wilde eend verantwoordelijk zijn voor de recente verspreiding van vogelgriep vanuit Azië naar Europa. De Vogelbescherming stelt echter dat mensen een groter aandeel hebben in de verspreiding dan trekvogels. Volgens de organisatie verspreidt het virus zich op dit moment te langzaam om trekvogels verantwoordelijk te houden.