„Wereldwijd lijden miljoenen mensen onnodig pijn"
BELGRADO (ANP) – Bijna 33 miljoen mensen in de hele wereld lijden onnodig pijn, omdat ze geen adequate palliatieve zorg krijgen. Eenderde daarvan woont in de westerse wereld.
Door de palliatieve zorg te verbeteren, wordt het leven van hun familieleden die voor hen zorgen ook beter. Dat stelde dr. J. Stjernswärd, voormalig WHO–specialist vrijdag tijdens het Europese congres over palliatieve zorg in Belgrado. Volgens Stjernswärd kan met relatief weinig middelen het leven van honderd miljoen mensen verbeterd worden. Zo is het mogelijk om met morfine 90 procent van de pijn van kankerpatiënten te bestrijden. „Morfine is niet duurder dan een asperine", benadrukte hij. „Het is tijd voor actie, we hebben genoeg ervaring en weten hoe het moet", beaamde P. Mierzewski van de gezondheidsafdeling van de Raad van Europa.
Ook in Nederland wordt nog onnodig pijn geleden. Zo wordt verwardheid, bijvoorbeeld bij een patient met een hersentumor, niet goed behandeld, aldus professor D. Willems van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Patienten vertellen ook vaak niet dat ze pijn hebben, of ze zien in Nederland af van morfine wegens vooroordelen. Het middel staat bekend als een allerlaatste redmiddel en er zijn nog steeds patiënten en artsen die denken dat het middel verslavend is. Terwijl het gebruik volgens de richtlijnen geen negatieve lichamelijk gevolgen hoeft te hebben en het waarschijnlijk de levensduur van de patient eerder verlengt dan verkort. Willems:„Het is bewezen dat mensen met minder pijn langer leven".
In Spanje krijgen huisartsen na ontslag van een terminale patiënt uit een ziekenhuis vrijwel altijd advies van een in palliatieve zorg gespecialiseerd consultatieteam. Dit gebeurt meestal bij de patiënt thuis. Willems zou het een goed idee vinden om dit in Nederland ook vaker aan te bieden. Nu moeten artsen zelf die stap nemen.