Binnenland

Duizenden slachtoffers nog altijd niet bereikbaar

GHNOL - Nog steeds zijn vele honderdduizenden Pakistanen die zijn getroffen door de aardbeving van 8 oktober nauwelijks of niet bereikbaar voor hulp. Hun dorpen zijn geïsoleerd en lijken vergeten.

Van onze correspondent
21 October 2005 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:05
GHNOL – Dorpelingen dragen een gewonde vanuit het bijna volledig geïsoleerde dorpje Ghnol in noordelijk Pakistan naar een opvangkamp. Honderdduizenden slachtoffers van de aardbeving van 8 oktober zijn nauwelijks bereikbaar voor hulpverleners. Foto Kjel
GHNOL – Dorpelingen dragen een gewonde vanuit het bijna volledig geïsoleerde dorpje Ghnol in noordelijk Pakistan naar een opvangkamp. Honderdduizenden slachtoffers van de aardbeving van 8 oktober zijn nauwelijks bereikbaar voor hulpverleners. Foto Kjel

Het is een lange en moeilijke route naar het dorp Ghnol, verbogen in de majestueuze bergen van noordelijk Pakistan. De uit de bergen gehouwen weg is gedurende vele tientallen kilometers lang volledig vernield door de gevolgen van de aardbeving. Op plekken waar nog een stukje weg over is, is die vaak bedolven door rotsblokken.Enkele kilometers verwijderd van Ghnol is de weg volledig weggevaagd. Mensen glijden op handen en voeten naar beneden en Pakistaanse soldaten met hulpgoederen klauteren omhoog. Na enkele minuten kronkelt een geitenpaadje langs de berghellingen naar het geïsoleerde dorp.

Zelfs de behendige muilezels van het Pakistaanse leger kunnen hier niet verder. Het pad is gewoonweg te smal en beschadigd. De volgepakte muilezels worden ontladen. De keihard werkende soldaten en een twintigtal studenten van een universiteit in de stad Queta dragen de goederen verder. Veel kunnen ze niet meenemen.

Ze trekken stapvoets langs het geitenpaadje, de blik gericht op de plek waar ze hun voeten neer kunnen zetten. Waar rotsblokken het pad verwoest hebben, zijn zij extra voorzichtig. Eén foute stap hier kan fataal zijn. De helling gaat vaak tientallen meters steil naar beneden voordat er een plek is die een eventuele val kan breken. Maar die bestaat meestal uit grote rotsen met scherpe randen, die de aardbeving heeft losgewrikt uit de bergwand. De soldaten en de studenten denken niet eens aan wat er op hun hoofd kan terechtkomen bij een van de vele naschokken die het gebied dagelijks treffen. Hun aandacht is volledig op het pad gericht.

Eindelijk, na een uur, arriveren de soldaten en studenten in de plaats Ghnol. Het is geen dorp zoals wij dat kennen in Europa, met een hoofdweg, woningen en winkels rond een dorpsplein. De huizen liggen her en der verspreid in de bergen. Weiden zijn er niet. Koeien, geiten en schapen grazen op smalle akkertjes die uit de bergwanden zijn gehouwen. Op dezelfde akkertjes verbouwen ze maïs en graan. De inwoners van Ghnol leidden een eenvoudig bestaan, maar zij waren tot de aardbeving van 8 oktober wel van moderne gemakken voorzien. Tussen de ruïnes van de ingestorte huizen, scholen en winkels -niets staat meer overeind- liggen de overblijfselen van schotelantenne, wasmachines en koelkasten. Geknapte elektriciteitskabels liggen over de ruïnes heen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer