„Veiligheid Amsterdam ondermaats”
AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam schiet tekort in haar taak de stad veiliger te maken. Van de elf actieprogramma’s die het college heeft opgesteld om de veiligheid te verbeteren, zoals het terugdringen van drugsoverlast, functioneren er vijf naar verwachting.
Van de 29 doelstellingen die voor deze programma’s zijn geformuleerd, zijn er 6 gerealiseerd. Dat concludeert de Rekenkamer Amsterdam in een woensdag gepubliceerd onderzoek naar de sociale veiligheid in de hoofdstad.De rekenkamer nam het veiligheidsbeleid in de periode 2002 tot juli 2005 onder de loep in de centrale stad en de stadsdelen Amsterdam-Centrum en Amsterdam-Zuidoost. Ook in deze twee stadsdelen blijft de uitvoering achter. De samenwerking binnen de gemeente en met politie en justitie is te vrijblijvend en de gemeente maakt de prestaties onvoldoende zichtbaar, concludeert de rekenkamer. Overigens is Amsterdam volgens de cijfers de laatste jaren wel veiliger geworden, stelt de waakhond vast.
Op de terreinen van stedelijke vernieuwing en de aanpak van niet-verslaafde veelplegers is er amper iets gebeurd. Met de aanpak van hardekernjongeren, huiselijk geweld, zwartrijden, verslaafde veelplegers en bedreigde winkelgebieden gaat de gemeente volgens de rekenkamer wel voortvarend te werk.
Veel van het werk op veiligheidsgebied is niet transparant, zei directeur V. Eiff van de Rekenkamer Amsterdam. „Er ligt een enorme massa aan plannen en daaronder liggen acties en doelstellingen geformuleerd.” Tussen de plannen en voornemens is onvoldoende samenhang, het geheel is sterk versnipperd en weinig overzichtelijk. „Alles lijkt belangrijk en moet worden uitgevoerd.”
Het college van burgemeester en wethouders vindt dat de rekenkamer te veel een academische studie heeft uitgevoerd en te weinig rekening heeft gehouden met de complexe omgeving. „De plannen en acties zijn in relatief korte tijd tot stand gekomen en voor het overgrote deel vanuit het niets opgebouwd”, aldus het college.
Het veiligheidsbeleid is pas recent ontwikkeld en „sindsdien voeren we in hoog tempo actieve regie over een wijdvertakt netwerk”, aldus de gemeente. De stad wijst op tal van voorbeelden, zoals maatregelen om de overlast op het Leidseplein en het Rembrandtplein te bestrijden en de verruiming van heroïneverstrekking onder medische begeleiding. Burgemeester Cohen: „Voor mij blijft het motto van dit college ”Alleen het resultaat telt” van toepassing. Amsterdam is de afgelopen jaren veiliger geworden.”