Rechter Amin bekend om moed
BAGDAD (ANP/RTR) – Zijn vier mederechters bleven woensdag anoniem en zorgden ervoor dat hun gezicht niet in beeld kwam tijdens de eerste zitting van het proces tegen Saddam Hussein. Voorzittend rechter Rizgar Mohammed Amin had wel de moed met naam en toenaam op televisie te verschijnen. Om die moed staat de 47–jarige Koerdische jurist in zijn geboortestreek al langer bekend.
Amin, getrouwd en vier kinderen, erkent de gevaren. Zijn beslissing om het proces voor meer dan een maand te schorsen, was volgens hem mede ingegeven door het feit dat veel getuigen te bang zijn om in de rechtszaal te verschijnen. Maar: „we gaan voor de komende zittingen werken aan deze kwestie", zei hij strijdvaardig in een vraaggesprek met het Britse persbureau Reuters.Rizgar Mohammed Amin werd in 1957 geboren in Sulaimaniyah. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Bagdad. Na zijn afstuderen in 1980 werkte hij onder meer als docent en als onderzoeksrechter in zijn geboortestad. In de jaren negentig, toen de Koerden met westerse steun verregaande autonomie hadden verworven, drong hij door tot de top van het justitiële apparaat.
Amin wordt in zijn thuisstad beschouwd als een onafhankelijk denkende modeljurist, die niet bang is om in moeilijke tijden moeilijke beslissingen te nemen. Ook tijdens de eerste zittingsdag van het megaproces tegen Saddam Hussein maakte Amin een daadkrachtige indruk. Zelfs de verdediging prees de kalme en zakelijke manier waarop hij de verdachte tegemoet trad.
Amin maakte volgens kenners op geen enkel moment de indruk geïntimideerd te zijn door de oud–dictator. Hij luisterde aandachtig en beleefd, maar schroomde niet in ferme bewoordingen te antwoorden. „De rechter was op alle terreinen geweldig, in zijn gedrag, zijn ethiek en in de manier waarop hij de rechtbank leidde" erkende Saddams advocaat Khalil al–Dulaimi na afloop.