Banen op de tocht bij Akzo Nobel
AMSTERDAM (ANP) – Bij ’s werelds grootste verfproducent Akzo Nobel staan banen op de tocht. Hoeveel is nog niet duidelijk. „De plannen zijn nog in ontwikkeling", zei financieel directeur Rob Frohn woensdag in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal.
Terwijl bestuursvoorzitter Hans Wijers de afgelopen tijd naar buiten toe goede sier maakte met de groeiplannen van de verfdivisie in China, werd intern gekeken naar bezuinigingen bij de West–Europese vestigingen. Ook de chemieonderdelen en de farmatak in West–Europa worden onder de loep genomen. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.„Het is een combinatie van lage groei en hoge loonkosten, met daarbovenop de stijgende energie– en grondstofprijzen sinds eind vorig jaar", legt Frohn de voorgenomen bezuinigingen uit. „We kijken daarbij niet alleen naar productie, maar ook naar verkoopkantoren en onderzoeksafdelingen". Inmiddels zijn de eerste gesprekken gevoerd met lokale vestigingen.
Navraag bij vakbond FNV Bondgenoten leert dat zij nog van niets weten. „Ik hou m’n hart vast", aldus bestuurder Ben Roodhuizen. Akzo Nobel heeft de afgelopen jaren al flink gesneden in de organisatie, waardoor duizenden banen sneuvelden.
Volgens Frohn wordt het steeds moeilijker om de hogere energie– en grondstofprijzen door te berekenen naar de klanten. De grondstofprijzen zijn in een jaar tijd met 9 procent gestegen. Ook steekt inflatie weer de kop op, aldus de financieel directeur.
Net als in de voorgaande kwartalen drukten de grondstofprijzen dan ook op de winstmarges, met name bij de divisies verf en chemie. De nettowinst van Akzo Nobel kwam in het derde kwartaal uit op 175 miljoen euro, terwijl analisten uitgingen van 181 miljoen euro.
Zonder een eenmalige last van 25 miljoen euro voor schikkingen in patentrechtszaken voor het antidepressivum Remeron was de winst uitgekomen op 200 miljoen euro. Vorig jaar haalde Akzo over dezelfde periode dankzij een boekwinst op de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen een winst van 510 miljoen euro.
Het bedrijfsresultaat zonder eenmalige posten daalde met 7 procent naar 315 miljoen euro. De totale omzet groeide met 2 procent tot 3,3 miljard euro. Een aantal verkochte onderdelen bij de chemietak van het concern niet meegerekend, steeg de omzet vrijwel geheel op eigen kracht met 6 procent. Akzo Nobel gaat voor het gehele jaar uit van een winst zonder eenmalige posten van ongeveer 800 miljoen euro, vergelijkbaar met die van vorig jaar.
Bij het belangrijke geneesmiddelenonderdeel Organon kelderde het bedrijfsresultaat van 41 miljoen euro naar 8 miljoen, onder meer door oplopende onderzoekskosten. De grote boosdoener was echter een brutolast van 60 miljoen euro voor de schikkingen in de rechtszaken voor Remeron.
De hogere uitgaven voor onderzoek hangen samen met de aanstaande introductie van een aantal veelbelovende medicijnen die Organon in de pijplijn heeft.