Geen opname van verhoren Big Willem
AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdagochtend de eis van Willem van B., voormalig president van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels, alias ”Big Willem”, om politieverhoren op beeld- of geluidsband op te nemen afgewezen.
Van B. werd maandagochtend vroeg tijdens de grote politieactie tegen de Hells Angels gearresteerd. Hij wordt verdacht van onder meer betrokkenheid bij moord dan wel doodslag en bij de mishandeling van het tv-duo Frits Barend en Henk van Dorp.Gisteren spande Van B. een kort geding aan tegen de staat om te bewerkstelligen dat zijn verhoren door de politie op video- of geluidsband zouden worden opgenomen. Daarmee wil hij voorkomen dat de politie tijdens die verhoren buiten haar boekje gaat, iets wat volgens Van B. dinsdag tijdens een verhoor al is gebeurd.
Van B. eiste verder dat de verhoren van alle andere verdachten en getuigen in de zaak worden opgenomen.
Advocaat M. van Gessel baseerde zich dinsdag tijdens het geding op de aanbevelingen die de commissie-Posthumus heeft gedaan. Landsadvocate C. Bitter heeft namens de staat betoogd dat er geen verplichting is tot het opnemen van verhoren en dat de aanbevelingen daar geen recht op bieden.
De aanbevelingen van de commissie moeten nog vorm krijgen in de praktijk.
De rechtbank geeft Bitter in haar visie gelijk. De beslissing om verhoren op te nemen is nu nog aan de officier van justitie, aldus het vonnis.
Het openbaar ministerie (OM), dat heeft toegezegd de aanbevelingen van Posthumus te zullen overnemen, verwerkt de adviezen in een zogeheten verbeterplan. Dat plan moet er voor zorgen dat er in de toekomst geen fouten meer worden gemaakt zoals in de Schiedammer zaak. Het OM zal het plan binnen enkele weken gereed hebben.
Volgens Bitter is de aanbeveling tot het het opnemen van verhoren bedoeld voor bijzondere zaken. De zaak tegen de Hells Angels rekent zij daar niet toe. Volgens advocaat Van Gessel is het juist wel een bijzondere zaak, omdat de politie zich geconfronteerd zal weten met hardnekkig zwijgen door verdachten, overeenkomstig de erecode van de Angels. Getuigen zullen veelal te bang zijn om te verklaren. Daarom zal de politie „,zeer gebeten zijn op het loskrijgen van verklaringen’’, aldus de raadsman, die vreest dat daarbij minder orthodoxe verhoormethoden zullen worden gebruikt.
Raadsman Van Gessel was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het is dan ook niet bekend of hij en Van B. tegen het vonnis in beroep zullen gaan.