Clarke uit strijd om leiderschap Tories
LONDEN - De voormalige minister van Financiën Kenneth Clarke is uit de race om het leiderschap van de Britse Conservatieven. In een geheime stemming onder de parlementariërs van de Tories kreeg de 65-jarige politieke veteraan dinsdag de minste stemmen. Er waren vier kandidaten.
Donderdag volgt de tweede stemronde. Dan valt opnieuw een van de kandidaten af. De ongeveer 300.000 leden van de Conservatieven bepalen uiteindelijk begin december op een congres welke van de twee overgebleven kandidaten Michael Howard opvolgt.Winnaar van de stemming van gisteren werd David Davis, die de steun van 62 Lagerhuisleden kreeg, gevolgd door David Cameron, die 56 stemmen kreeg. Op de derde plaats eindigde Liam Fox, die 42 stemmen kreeg. Clarke kreeg slechts de steun van 38 parlementariërs van zijn partij. Het is al de derde keer dat Clarke faalt in de strijd om het leiderschap van de Conservatieven.
Hoewel Davis de meeste stemmen kreeg, geldt de uitslag ook voor hem als een teleurstelling. Davis hoopte als een afgetekende winnaar uit de eerste ronde tevoorschijn te komen, maar moet nu vrezen voor hevige concurrentie van Cameron.
Uit peilingen blijkt overigens dat geen van de kandidaten de partij naar een overwinning zou kunnen leiden als er nu parlementsverkiezingen zouden worden gehouden. Volgens de peilingen verslaat de waarschijnlijke leider van de Labourpartij bij de volgende verkiezingen, huidig minister van Financiën Gordon Brown, de Tories met ruime cijfers. De strijd met zowel Davis als Cameron wint Brown volgens de peilingen met ongeveer 44 tegen 26 procent van de stemmen.
Clarke maakte onder meer deel uit van verscheidene kabinetten onder de premiers Margaret Thatcher en John Major. In 1997 deed hij voor het eerst een poging om leider te worden van de Conservatieven, maar hij werd toen voorbijgestreefd door William Hague.
Clarke staat binnen zijn partij bekend als een sociaaleconomische vernieuwer en geldt als een van de weinige eurofielen. Hij is voorstander van nauwere banden met Brussel en van de vervanging van het Britse pond door de euro.