Grondstofkosten drukken winst Akzo
ARNHEM (ANP) - Hoog opgelopen grondstofprijzen hebben de winst van verf-, chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel in het derde kwartaal gedrukt. Toch houdt de onderneming uit Arnhem vast aan haar winstprognose voor het gehele jaar.
Die gaat uit van een winst zonder eenmalige posten van ongeveer 800 miljoen euro, vergelijkbaar met die van vorig jaar. Dat heeft het concern woensdagmorgen bekendgemaakt.De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 175 miljoen euro, terwijl analisten uitgingen van 181 miljoen euro. Zonder een eenmalige last van 25 miljoen euro voor schikkingen in patentrechtszaken voor het antidepressivum Remeron was de winst uitgekomen op 200 miljoen euro. Vorig jaar haalde Akzo over dezelfde periode dankzij een boekwinst op de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen een winst van 510 miljoen euro.
Het bedrijfsresultaat zonder eenmalige posten daalde met 7 procent naar 315 miljoen euro. De totale omzet groeide met 2 procent naar 3,3 miljard euro. Zonder een aantal verkochte onderdelen bij de chemietak van het concern meegerekend, steeg de omzet vrijwel geheel op eigen kracht met 6 procent.
Akzo Nobel had net als in de voorgaande kwartalen bij de divisies verf en chemie last van de stijgende energie- en grondstofprijzen. Volgens financieel directeur Rob Frohn wordt het steeds moeilijker de hogere prijzen door te berekenen naar de eindklanten. Extra kostenbesparingen kunnen hier dan ook worden verwacht, aldus Frohn.
Het verfonderdeel van Akzo Nobel kampt in Europa, waar nog altijd de meeste omzet vandaan komt, bovendien met een teruglopende vraag naar zijn binnenverfproducten. In opkomende markten in Azië loopt de verkoop van verf juist goed.
Van het belangrijke geneesmiddelenonderdeel Organon kelderde het bedrijfsresultaat van 41 miljoen euro naar 8 miljoen, onder meer door oplopende onderzoekskosten. De grote boosdoener was echter een brutolast van 60 miljoen euro voor schikkingen in patentrechtszaken voor het antidepressivum Remeron.
De hogere uitgaven voor onderzoek hangen samen met de aanstaande introductie van een aantal veelbelovende medicijnen van Organon. Hoge verwachtingen zijn er bijvoorbeeld van Asenapine, een middel tegen schizofrenie dat samen met farmagigant Pfizer is ontwikkeld en in 2008 op de markt moet komen.
Organon kampte de afgelopen jaren met teruglopende inkomsten, vooral door het aflopen van het patent op winstmaker Remeron. De gestaag groeiende verkoop van het relatief nieuwe anticonceptiemiddel Nuvaring (omzet 143 miljoen euro in het derde kwartaal) heeft dit verlies slechts ten dele kunnen opvangen.
Het diergeneesmiddelenonderdeel Intervet was net als in het tweede kwartaal het best presterende onderdeel bij Akzo Nobel. Het bedrijfsresultaat sprong er van 45 miljoen naar 77 miljoen euro.