Binnenland

Justitie pakt Angels linksom en rechtsom

DRIEBERGEN - Linksom dan wel rechtsom: justitie is vast van plan af te rekenen met de in haar ogen criminele trekken van de motorclub Hells Angels. Individuele leden worden aangepakt en als het kan ook de club zelf. Redenen daarvoor lijken er genoeg te zijn. Bij invallen werden een granaatwerper en twintig vuurwapens aangetroffen.

18 October 2005 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 03:04
AMSTERDAM – Politiemensen waren maandag bezig met onderzoek bij het clubgebouw van de Hells Angels in Rotterdam (foto 1). Ook in diverse woningen van leden van de motorclub werden invallen gedaan, zoals in het huis van J. van E. in Franeker, de voorzitt
AMSTERDAM – Politiemensen waren maandag bezig met onderzoek bij het clubgebouw van de Hells Angels in Rotterdam (foto 1). Ook in diverse woningen van leden van de motorclub werden invallen gedaan, zoals in het huis van J. van E. in Franeker, de voorzitt

Een ongekend grote arrestatiegolf was het maandagnacht. Ruim 1000 politiemensen waren in touw om 45 leden van de Hells Angels op te pakken. Zwaarbewapende arrestatieteams moesten iedere poging tot verzet in de kiem smoren. In Amsterdam en Rotterdam verschafte de politie zich met shovels toegang tot het terrein van de motorclubs.Een twee jaar durend onderzoek ging vooraf aan de aanhoudingen, aldus onderzoeksleider Driessen van de nationale recherche. Aanleiding daarvoor waren onder meer rapporten van Europol, het samenwerkingsverband van Europese politiekorpsen. Die bevatten ernstige vermoedens van criminele activiteiten van de motorclub. In Nederland kwam daar vorig jaar de liquidatie van drie leden van de Hells Angelsclub Nomads bij, gepleegd door leden van hun eigen organisatie. „En er zijn mogelijk meer mensen verdwenen, zonder dat duidelijk is waar ze zijn of wie ervoor verantwoordelijk zijn”, zegt A. Nieuwenhuizen, plaatsvervangend hoofdofficier bij het landelijk parket.

Volgens de hoofdofficier heeft het langdurige en uitgebreide onderzoek „inzicht gegeven in strafbare feiten die vermoedelijk zijn gepleegd door leden van de Hells Angels, waarbij zij gebruikmaakten van de naam, reputatie en faciliteiten van de motorclub.” Het officiële doel van de Hells Angels is volgens justitie het organiseren van activiteiten voor jongeren en motorliefhebbers.

Het openbaar ministerie beschikt over verklaringen van buitenlandse Hells Angels die zeggen dat zij gedwongen werden tot het plegen van misdrijven, om het naar verluidt peperdure lidmaatschap van de club te kunnen bekostigen. De meeste Hells Angels hebben een vuurwapen, zo staat in deze verklaringen. Bij de doorzoekingen werden onder meer zware wapens gevonden, zoals een granaatwerper met munitie, een vlammenwerper, twee handgranaten en een machinepistool. Ook werd beslag gelegd op computers, mobiele telefoons, administratie, 70.000 euro in contanten en een aantal dure horloges.

De mogelijke uitvoer door Hells Angels van softdrugs, cocaïne en „grote hoeveelheden xtc” naar Engeland worden nog onderzocht. Justitie bekijkt of ze Hells Angels kan vervolgen voor de mishandeling in 2000 van de tv-presentatoren Frits Barend en Henk van Dorp. De twee kregen onverwacht bezoek van een aantal Angels nadat ze zich op tv kritisch uitlieten over de motorclub.

Leden van de Hells Angels tonen zich tegenover politie, justitie en de media stelselmatig buitengewoon zwijgzaam. Angels die zich niet aan die code houden, riskeren het doodgeschoten te worden door hun maten. Voor justitie maakt dat het vinden van bewijs tegen de verdachten er niet makkelijker op. Toch lijkt het landelijk parket nu zijn zaakjes voor elkaar te hebben. Uit de woorden van hoofdofficier Nieuwenhuizen gisteren viel op te maken dat justitie een aanzienlijk deel van de opgepakte Hells Angels achter de tralies denkt te krijgen.

Rechercheurs spanden zich onder de codenaam ”Acroniem” de afgelopen twee jaar in om de gangen van de Hells Angels minutieus na te gaan. De komst van een landelijke recherche bracht daarbij de broodnodige structuur. Onderzoeken bleven voordien vaak beperkt tot de misdragingen van plaatselijke afdelingen van de motorclub. Om er zeker van te zijn dat criminele leden van de Hells Angels hun straf niet ontlopen, richt justitie haar pijlen vooral op personen. Dat verkleint de kans dat het OM bij de rechter bakzeil haalt als niet bewezen kan worden dat de motorclub zélf als criminele organisatie gezien kan worden. Advocaten die in het verleden Hells Angels verdedigden, vonden vaak dat het OM maar de schuld van individuele leden moest aantonen. Dat lijkt justitie nu van plan te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer