Boeren betalen volgens LTO gelag voor staking
Melkveehouders betalen het gelag voor de staking in de melkfabrieken. Dat zegt voorzitter S. Schenk van de vakgroep melkveehouderij van boerenorganisatie LTO-Nederland.
Schenk doelt op het feit dat de melk bij boeren niet meer wordt opgehaald omdat de fabrieken door stakingen zijn stilgevallen. Volgens Friesland Coberco gaat het om honderden boeren.
Schenk schat de schade in dat geval voor 200 boeren op grofweg 5000 liter à 32 cent, ofwel 320.000 euro totaal per dag. „Koeien melken en de melk dan in de drijfmestkelder laten wegstromen: dat is niet waar we het voor doen.”
Volgens Schenk is er voorlopig geen sprake van dat melk in de sloten wordt gedumpt. In deze periode van het jaar zijn de gierputten vrijwel leeg, zodat hier veel ruimte is voor melk. Vorig jaar, ten tijde van de mond- en klauwzeeruitbraak, was dat anders. „Dat was rond maart. Toen waren de gierputten vol en moesten er noodvoorzieningen worden getroffen.”
LTO-Nederland zegt zich, ondanks de schade, niet inhoudelijk te willen bemoeien met het conflict. Ook een kort geding is niet aan de orde, aldus Schenk. „We hopen gewoon dat de werkgeversorganisatie NZO en de vakbonden hier snel uitkomen.”
De verwachting bestaat dat de staking zich de komende dagen verder zal uitbreiden. ” deden ongeveer 850 werknemers van zuivelbedrijf Friesland Coberco mee aan acties voor een betere CAO in de zuivelindustrie. Wellicht sluiten vestigingen van zuivelbedrijf Campina zich daarbij aan. „De druk zit er goed op bij de werkgevers”, aldus FNV Bondgenoten.
Met de stakingsacties bij de melkfabrieken is sprake van de vierde grote staking dit jaar. Het aantal stakingen blijft daardoor relatief laag. Vakbonden blijken zich niet massaal te verzetten tegen de werkgevers, die dit jaar minder loonsverhoging bieden dan voorgaande jaren.
Werknemers legden dit jaar het werk neer bij de kinderopvang, bij Philips, in de bouw en sinds ” bij een aantal melkfabrieken. Daarnaast waren er kleinere acties, zoals het gratis reizen in streekbussen en een beperkte staking bij het 37 werknemers tellende Van der Weg Riolering in Wolvega.
„Het aantal stakingen is vergelijkbaar met vorige jaren”, zegt een woordvoerder van vakcentrale CNV. „Je had het anders kunnen verwachten, nu de werkgevers minder te bieden hebben. Vakbonden gaan voor een verantwoorde loonontwikkeling.”
Ook werkgeversorganisatie AWVN zegt dat het aantal stakingen globaal overeenkomt met dat van 2001. Alleen de vakcentrale FNV heeft de indruk dat er tot dusver meer stakingen en actiedreigementen zijn geweest.
Aan het begin van het jaar werd nog een spannend CAO-seizoen met veel acties verwacht. Vakbonden eisten tegen de 4 procent meer loon wegens de hoge inflatie, terwijl de werkgevers op de rem gingen staan door de terugvallende economie.
Massale acties zijn tot nu toe echter uitgebleven, waarschijnlijk omdat vakbonden genoegen nemen met minder loonstijging. Tot dusver komt de gemiddelde salarisstijging niet echt boven de inflatie uit.