Kwaliteit kraamzorg onvoldoende
De verloskundige zorg thuis staat sterk onder druk. Ongeveer eenderde deel van de organisaties voor kraamzorg voldoet niet aan de gestelde eisen.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 45 aanbieders van kraamzorg, uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Minister Borst stuurde het rapport woensdag naar de Tweede Kamer. De inspectie is bezorgd over de bevindingen. De kraamzorg kampt bovendien met een moeilijk op te lossen tekort aan verloskundigen.
Twee van de vijf leidinggevenden in de kraamzorg geven aan dat er te weinig personeel is. Daardoor krijgen vrouwen helemaal geen kraamhulp of maar een uurtje per dag. Zij moeten dan hulp van anderen inschakelen.
Het is voor de IGZ moeilijk om de kwaliteit van de kraamzorg te beoordelen. Het veld van aanbieders is onoverzichtelijk door de vele veranderingen die zich er voordoen. Bovendien hebben de organisaties allemaal verschillende werkwijzen door de marktwerking in deze sector.
De inspectie vindt dat veel kraamzorgorganisaties geen goed systeem hebben voor de vaststelling van kwaliteitsnormen en de bewaking ervan. De kraamzorg wordt daardoor niet op de gevraagde tijd geleverd. Bovendien is de bijscholing van de kraamverzorgsters onvoldoende.
De koepelorganisatie Landelijke Vereniging voor Thuiszorg stelt voor een marktmeester aan te stellen die de kraamzorgmarkt gaat reguleren en de kwaliteit controleert. De vereniging deed dit voorstel naar eigen zeggen al vele malen eerder.