Politiekorpsen samengevoegd
DEN HAAG - De 25 politiekorpsen in ons land en het Korps Landelijke Politiediensten gaan nog deze kabinetsperiode op in één landelijke organisatie.
Het doel van de reorganisatie is efficiencyverbetering. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en minister Donner van Justitie hebben vrijdag van het kabinet toestemming gekregen om de reorganisatie door te voeren.Volgens Remkes zal de samenvoeging leiden tot meer blauw op straat. In de korpsen doen veel mensen hetzelfde werk. Door de eenwording vervalt hun werk en kunnen ze primaire politietaken vervullen. Als voorbeeld noemde de bewindsman de politiebeambten die zich bezighouden met aanvullende CAO-bepalingen voor hun eigen korps. Dat zijn er in totaal 300 à 400.
De eenwording zal ook positieve effecten hebben op opsporing. Als iemand in Maastricht wordt opgepakt, kan een politieman direct zien wat de betrokkene eventueel in andere delen van het land heeft misdaan.
De politie blijft in regionale eenheden of korpsen werken. Ook het Korps Landelijke Politiediensten blijft een eenheid. Het regionale politiebestuur bestaat, net als nu, uit alle burgemeesters uit de regio en de hoofdofficier van justitie. Een van de burgemeesters is voorzitter. Hij is echter geen korpsbeheerder meer. Het dagelijks beheer komt in handen van een korpschef. Die wordt mede aangestuurd door een landelijke directieraad.
Door het nieuwe systeem krijgen gemeenteraden en Tweede Kamer meer mogelijkheden om de politie aan te sturen. Democratische controle is volgens minister Remkes nu een probleem. Gemeenteraden mogen straks meepraten over de invulling van het regionale politiebeleidsplan.
Overigens stelt het regionale politiebestuur het beleidsplan niet alleen op naar aanleiding van datgene wat gemeenteraden naar voren brengen. Ook het openbaar ministerie en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie dragen beleidsdoelstellingen aan. Ze doen dat door instructies te geven aan de landelijke directieraad. De korpsen moeten zich houden aan de voorschriften van die raad.
Op deze manier versterkt de landelijke politiek haar greep op het werk van de korpsen. De Tweede Kamer kan in de nieuwe situatie aangeven welke beleidsdoelstellingen de bewindslieden aan de politie moeten opleggen.
De reacties op het kabinetsvoornemen lopen uiteen. Gemeenten en de politie zien er niet veel heil in. Het korpsbeheerdersberaad en de raad van hoofdcommissarissen spreken van „onnodige energieverspilling.”
De regeringsfracties in de Tweede Kamer zijn verdeeld over de voornemens. Het CDA is het eens met de centralisatie. De VVD is in principe ook voor, maar heeft nog wel veel vragen. D66-kamerlid Van der Laan twijfelt. Zij vreest dat de politie door de centralisatie minder aandacht zal besteden aan de lokale veiligheid.