Binnenland

CDA wil ADV-dagen in onderwijs schrappen

DEN HAAG - Het lerarentekort in het basisonderwijs verdwijnt als onderwijsgevenden afzien van zogeheten ADV-dagen. Het lerarentekort in het voortgezet onderwijs zal halveren.

Redactie politiek
14 October 2005 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

Dat rekende CDA-kamerlid De Vries donderdag voor tijdens een vergadering in de Tweede Kamer over het lerarenbeleid. Leerkrachten hebben momenteel zo’n vijftien Arbeidsduurverkortingdagen op jaarbasis. Als onderwijsgevenden daarvan afzien, kunnen de leerkrachten die de ADV nu voor hun rekening nemen vacatures vervullen, aldus De Vries.Leraren die hun ADV niet opnemen, moeten een evenredig deel salarisverhoging krijgen. Deze verhoging hoeft de scholen en de overheid geen extra geld te kosten, want de totale salariskosten gaan niet omhoog. Bij onvervulde vacatures blijft er geld over. Dat geld kan de school inzetten om de salarisverhoging te betalen.

Het enthousiasme over het CDA-voorstel in de Tweede Kamer is niet groot, zo bleek donderdag. De fracties van PvdA en VVD vroegen zich af waarom De Vries met dit voorstel komt. De bepaling van het aantal ADV-dagen is een zaak die werkgevers, in dit geval de schoolbesturen, in CAO-onderhandelingen vastleggen met werknemers, de leraren. De minister van Onderwijs is slechts zijdelings bij de onderhandelingen betrokken. In het basisonderwijs heeft ze overigens een grotere vinger in de pap dan bij het voortgezet onderwijs.

Ook minister Van der Hoeven voelt weinig voor het CDA-plan. Op dit moment vinden gesprekken plaats over een nieuwe CAO. Dit overleg wil de bewindsvrouw niet „in de waagschaal stellen” door schrappen van vrije dagen aan de orde te stellen. Mogelijk dat het punt over enkele jaren wel aan de orde kan komen.

Het onderwijsveld reageert ook terughoudend. Voorzitter M. Barth van de Onderwijsbond CNV wijst erop dat leraren er nu al voor kunnen kiezen om ADV-dagen in te leveren in ruil voor meer loon. Maar een verplichting om langer te gaan werken, zal het onderwijs onaantrekkelijker maken, vreest ze. „Dan jaag je mensen het onderwijs uit.”

Voorzitter W. Dresscher van de Algemene Onderwijsbond (AOb) denkt dat de proefballon van het CDA het tekort aan leraren alleen maar groter zal maken. Leraren hebben het al druk. Door vrije dagen te schrappen zal de werkdruk alleen maar toenemen. „Dit werkt ziekteverzuim en dus lesuitval en dus vergroting van het lerarentekort juist in de hand”, zo denkt Dresscher.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer