Koningin Beatrix, gezicht van de natie
Het regeringsjubileum van koningin Beatrix is voor tal van musea aanleiding flink uit te pakken. Dat komt mooi uit, zeker met de herfstvakantie in het verschiet. In het Katwijks Museum aan de Voorstraat valt vanaf volgende week de tentoonstelling ”Beatrix, 25 jaar Koningin” te bewonderen.
Al 25 jaar lang zien we vrijwel dagelijks haar portret. Haar gezicht plakken we op onze post en het glimlacht ons toe in openbare gebouwen. Koningin Beatrix is het gezicht van onze natie. Ons gezicht. Maar wat vertelt dat gezicht ons eigenlijk?Portrettist Suzan Offereins ging met die vraag aan de slag. Ze kan bogen op een behoorlijke staat van dienst. Na haar studie aan de lerarenopleiding beeldende vorming portretteerde Offereins ongeveer 175 bewoners van een bejaardentehuis. Daar leerde zij niet alleen het uiterlijk, maar ook het karakter van de geportretteerde vast te leggen. In 1984 maakte Offereins op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken 12 ambassadeursportretten en 28 portretten van in Nederland wonende buitenlanders.
Tussen 1993 en 1996 maakte zij in opdracht 42 portretten van verstandelijk gehandicapten. Die heeft ze de Koningin persoonlijk laten zien. In 1998 maakte de portrettist namelijk in opdracht van de gemeente Rijnsburg een portret van de Koningin. Zij werd voor een poseerbezoek op Paleis Huis ten Bosch uitgenodigd. Dit resulteerde in het vierluik van de vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix dat te zien is in de hal van het gemeentehuis in Rijnsburg, een groot olieverfportret van de vorstin voor de gemeente Goedereede en later een portret voor de gemeente Middelharnis.
Voor het gemeentehuis in Katwijk maakte Offereins een handbeschilderde zeefdruk. Vervolgens maakte ze 32 schilderijen in olieverf aan de hand van foto’s uit het Koninklijk Huisarchief en van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De schilderijen laten hoogtepunten zien uit de regeringsperioden van koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Ze werden in Rijnsburg en later in het Haagse Panorama Mesdag en Museum Willem van Haren te Heerenveen tentoongesteld.
Van 18 oktober tot en met 7 januari 2006 verzorgt Offereins in het Katwijks Museum de tentoonstelling ”Beatrix, 25 jaar Koningin”. Tijdens deze expositie zijn portretten in olieverf en een zeefdruk van Hare Majesteit en haar naaste familie te zien. Ook worden schilderijen rond het thema Prinsjesdag getoond, onder andere van de cavalerie die de Koningin vergezelt tijdens de rijtoer. Opperwachtmeester der bereden cavalerie ing. J. T. C. Jongmans verzorgt morgen de officiële opening van de tentoonstelling.
Wexy
Behalve bovenstaande expositie van portretten en beeltenissen van de Koningin zijn er nog meer tentoonstellingen in het land die betrekking hebben op het Koninkrijk der Nederlanden. Een daarvan is ”Voor Napoleon. Hollanders in oorlogstijd, 1792-1815” in het Legermuseum te Delft, waarin de Nederlandse soldaat centraal staat. In deze periode ontwikkelde ons land zich van Republiek der Nederlanden tot het Koninkrijk der Nederlanden. Tegen de historische achtergrond -die wordt verbeeld in schilderijen en prenten- worden in „persoonkabinetten” de levens van diverse personen aan de hand van persoonlijke objecten uitgediept.
Voor de Oranjeliefhebber is het van belang te weten dat Wexy te zien is, het ’lijfpaard’ van de toenmalige Prins van Oranje, de latere koning Willem II. Wexy is overgebracht van zijn normale stek in de Koninklijke Stallen in Den Haag naar de tentoonstellingszaal van het museum. Het paard werd door de Prins van Oranje, de latere koning Willem II, bereden tijdens de Slag bij Waterloo. Tegelijk met de prins werd het paard door een kogel getroffen. Wexy ging ter plekke dood. De prins gaf na afloop van de veldslag Jacques Kets uit Antwerpen opdracht het dier op te zetten. Kets, een van grondleggers van de Antwerpse Zoo, stroopte de huid van het paard en bevestigde die op een houten geraamte. Het opgezette paard heeft zijn tijd doorgebracht te midden van de ”Historische Verzameling van het Huis Oranje-Nassau”. De gelijknamige stichting heeft het paard voorzover bekend voor het eerst in de historie beschikbaar gesteld voor een expositie. Het transport was verre van eenvoudig. In Delft werd het beest met een kraanwagen vanaf de kade langzaam en voorzichtig door een museumraam naar binnen gehesen, zo meldt het museum.
De tentoonstelling ”Beatrix, 25 jaar Koningin” (portretten gemaakt door Suzan Offereins) is te bezichtigen van 18 oktober tot en met 7 januari in het Katwijks Museum in Katwijk aan Zee. ”Voor Napoleon. Hollanders in oorlogstijd, 1792-1815” loopt tot en met 2 april in het Legermuseum in Delft.