Stadsziekenhuis Kampen nu verpleeghuis
KAMPEN (ANP) - Elf jaar nadat het Stadsziekenhuis in Kampen onder luid protest werd gesloten, wordt het gebouw vandaag geopend als verpleeghuis. Aan de strijd om het historische pand uit 1913 komt hiermee een einde.
Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst, die in 2000 een belangrijke rol speelde bij het behoud van het gebouw, opent vanmiddag het nieuwe verpleeghuis, dat plaats biedt aan 152 bewoners en een piepklein museum.Bestuurlijk was het gebouw gesloopt, tijdens een zeer emotionele raadsvergadering op 15 juli 1999. De gemeenteraad van Kampen wilde al eerder af van het verpauperde pand. In 1994 werd het, ondanks hevige protesten van de lokale bevolking, gesloten. Het werd een doelwit voor vandalisme en vernielingen. Het in de krappe binnenstad gevestigde verpleeghuis Myosotis kreeg toestemming van de gemeente om nieuw te bouwen op die plek.
Het liep anders. Eén dag na de raadsvergadering van 15 juli 1999 ontving de gemeente Kampen een brief van D66-minister Borst van Volksgezondheid. Ze wilde het gebouw behouden, mits het kon worden ingepast in de nieuwbouw van het verpleeghuis. Ze had er 1 miljoen gulden voor over, het bedrag dat de sloop haar ministerie zou hebben gekost.
Borst steunde hiermee een lobby die vanuit de Kamper bevolking werd gevoerd om het gebouw te sparen om zijn historische en beeldbepalende waarde: het is het laatste nog bestaande ziekenhuis van de Haarlemse architect Willem Kromhout (1864-1940), een van de grondleggers van de Amsterdamse School. De andere twee ziekenhuizen die hij in het begin van de twintigste eeuw bouwde, in Gouda en Rotterdam, gingen verloren.
Het Kamper ziekenhuis was tevens in 1943 de plek waar internist Willem Johan Kolff de kunstmatige nier uitvond, de basis van de hedendaagse nierdialyse. Deze medische behandeling redde sindsdien miljoenen mensen over de hele wereld het leven. De naar Amerika geëmigreerde, inmiddels bejaarde medicus reisde in mei 1999 terug naar Kampen om voor behoud van het gebouw te pleiten.
De gemeenteraad herriep zijn besluit. Het gebouw kwam op de rijksmonumentenlijst en kon dankzij de Kanjerregeling voor monumenten van minister Van der Ploeg van Cultuur worden gerestaureerd.
Het oude ziekenhuisgebouw van Kampen is nu onderdeel van een verpleeghuis met 152 merendeels dementerende (psychogeriatrische) bewoners. In de nieuwbouw wordt gewoond, in het gerestaureerde deel zijn de medische diensten, de kapper, de fysiotherapeut, de supermarkt en de personeelskantoren ondergebracht. Oud- en nieuwbouw zijn vol met historische verwijzingen naar de geschiedenis van de stad en zijn ziekenhuis. Op de gang van de eerste verdieping, vlak bij zijn oude werkkamer, is zelfs een klein museum ingericht over prof. Kolff en de geschiedenis van zijn kunstmatige nier. Woensdag werd zijn borstbeeld herplaatst. Het verpleeghuis heet ”Myosotis”, Latijn voor „vergeet mij niet.”