Politie hindert potentiële terroristen
Diverse politiekorpsen in Nederland volgen al enige tijd merkbaar en hinderlijk een aantal potentiële verdachten van terrorisme.
Volgens het tv-programma NOVA gaat het om acht personen die 24 uur per dag in de gaten worden gehouden. Dat gebeurt in Amsterdam, Schiedam, Rotterdam en Amersfoort, zo hebben politiemensen tegenover NOVA verklaard. Ook de Amsterdamse burgemeester Cohen bevestigde dat er mensen worden gevolgd.Ook de nationaal coördinator terrorismebestrijding (NCTb) T. Joustra stelt dat verstoring een nieuw fenomeen is dat op kleine schaal uitgevoerd wordt. Eerder maakten de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) al duidelijk dat verstoring een van de opties was om terrorismedreiging in een vroeg stadium aan te pakken.
Amsterdam verstoort al sinds begin dit jaar een aantal verdachten. Het gaat om personen die zijn vrijgesproken door de rechter of nog niet met justitie in aanraking zijn gekomen, maar wel de intentie zouden hebben terreurdaden te begaan. De meesten zouden te maken hebben met de zogeheten Hofstadgroep. De betrokkenen worden opzichtig gevolgd, soms aangesproken of uitgenodigd op het politiebureau. Soms benadert de politie ook familie, vrienden, klasgenoten of collega’s van de verdachte.
Volgens Cohen gaat het niet om mensen die radicaliseren, maar om mensen bij wie daadwerkelijk de vrees bestaat dat zij een terreurdaad kunnen begaan. De informatie om tot de maatregel over te gaan, komt onder meer van de inlichtingendienst AIVD en de nationale recherche.
Ook Hofstad-verdachte Jermaine W. werd zeker een maand lang gestoord, zei zijn advocaat C. Starmans. Hoogleraar strafrecht Y. Buruma is kritisch over de acties. Volgens hem bestaat het risico dat zulke activiteiten averechts uitwerken, omdat die de omgeving van deze personen juist in de handen van radicale krachten kunnen drijven.
Burgemeester Cohen maakte donderdag bekend dat de gemeenten Amsterdam en Rotterdam eind november beginnen met een campagne in het openbaar vervoer om inwoners alert te maken op de dreiging van terrorisme. Met de campagne in bus, tram en metro wordt reizigers gevraagd geen spullen onbeheerd achter te laten en verdachte zaken te melden.
Een tweede campagne in Amsterdam die zich richt op het algemene bewustzijn, begint begin volgend jaar en sluit aan bij een landelijke campagne. Voor het einde van dit jaar heeft de hoofdstad ook een aantal onverwachte terreuroefeningen in het openbaar vervoer gepland. Ook staat er voor het eind van dit jaar een grote ontruimingsoefening in het openbaar vervoer op stapel.