Binnenland

Van Hoof trekt plan sociale werkplaatsen deels in

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken ziet onder druk van de Tweede Kamer ervan af om duizenden werknemers van sociale werkplaatsen te herkeuren. Zowel coalitiegenoten CDA en D66 als de linkse oppositie en de ChristenUnie vrezen dat de bewindsman de kansen van de mensen die nu nog een beschermde werkplek hebben, op een ’gewone’ baan te optimistisch inschat.

13 October 2005 15:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

Tijdens een debat donderdag liet de Tweede Kamer, op de VVD na, weten grote bezwaren te hebben tegen de wijze waarop de bewindsman de sociale werkplaatsen wil moderniseren. Zo noemde CDA–Kamerlid Van Hijum Van Hoofs plannen om in 2006 de Wet sociale werkvoorziening (WSW) „nog niet rijp" en moet de bewindsman zijn huiswerk overdoen. Nog deze herfst krijgt het debat over de aanpak van de staatssecretaris een vervolg.Volgens Van Hoof wachten nu circa 13.000 mensen op een beschermde werkplek, terwijl plaatsen worden bezet door mensen die niet thuis horen in de sociale werkvoorziening. Uit een rapport van de Inspectie Werk en Inkomen blijkt dat zevenhonderd WAO’ers ten onrechte op de loonlijst van een sociale werkplaats staan. Ook worden plekken ingenomen volgens de bewindsman door (ex–)gedetineerden werken en mensen met een taakstraf.

Verder wil Van Hoof dat meer mensen met een zogeheten WSW–indicatie doorstromen naar een (begeleide) baan bij een reguliere werkgever. Om de wachtlijsten weg te werken, wilde hij ook een herkeuring van 4200 gehandicapten die voor 1998 een beschermde werkplek hadden gekregen. Deze mensen was beloofd dat ze tot hun pensioen bij de sociale werkplaats konden blijven, nadat in 1998 de toelatingscriteria werden aangepast. Volgens een Kamermeerderheid mag Van Hoof deze belofte niet breken, terwijl er vrijwel geen perspectief op werk is.

PvdA–Kamerlid Bussemaker verweet de bewindsman de sociale werkplaatsen te beperken, maar geen oplossing te bieden voor de problemen om (begeleide) banen te vinden. „Werkgevers blijven huiverig om WSW’ers in dienst te nemen. Ook al kennen ze de mensen al via detacheringsprojecten van sociale werkplaatsen. Zelfs bij de rijksoverheid werken er maar zeventien, ofwel 0,00001 procent".

Van Hoof wierp tegen dat in zijn plannen de circa 90.0000 banen in de sociale werkplaatsen hetzelfde blijft. Ook blijft het budget voor 2,2 miljard euro. Om huiver bij werkgevers weg te nemen, wilt hij bovendien het aannemen van werknemers van sociale werkplaatsen subsidiëren en de risico’s op ziektekosten wegnemen. „Het zijn bovendien uiterst loyale werknemers, die worden vervangen als ze uitvallen. Wat wil een werkgever nog meer?"

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer