Economie

Sociale partners houden topberaad

DEN HAAG (ANP) -Kabinet, werkgevers en vakbeweging gaan samen later dit jaar een topberaad houden over hoe de werkgelegenheid en groei van de economie versterkt kunnen worden.

13 October 2005 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

Dat maakte premier Balkenende woensdag na afloop van het traditionele najaarsoverleg tussen het kabinet en sociale partners bekend.Het voorstel voor de top was afkomstig van de vakbeweging. FNV-voorzitter A. Jongerius is blij dat de werktop er komt, maar verder heeft de vakbeweging van haar wensenlijstje niets binnengehaald. Daarom noemde ze het najaarsoverleg „half niet en half wel mislukt.” De vakcentrales FNV, CNV en MHP hadden onder meer voor verbetering van de koopkracht voor in totaal 500 miljoen euro aan wensen ingediend.

Bij CNV-voorman R. Paas overheerste teleurstelling. „Er is een werktop afgesproken. Dat is prima, maar dat kost ook niks.” Volgens Paas was het kabinet aan zet om het vertrouwen te herstellen. „Per saldo zijn er nu alleen verliezers.” Hij wees erop dat de koopkrachtontwikkeling scheef blijft, doordat lagere en middeninkomens er slechter afkomen dan hogere. Ook mist hij garanties voor de mensen die zich zorgen maken over het zorgstelsel. „Ik verwacht een gure herfst.”

Balkenende en minister De Geus van Sociale Zaken spraken van een goed en constructief overleg. Volgens Balkenende heeft het kabinet goed geluisterd naar de zorgen van werkgevers en vakbeweging over de koopkracht en over de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Maar De Geus erkende dat de partijen blijven verschillen van opvatting over koopkracht en zorgstelsel.

De premier wees erop dat het kabinet al eerder heeft toegezegd dat eind dit jaar wordt bekeken in hoeverre de stijgende olieprijzen effect hebben op de energierekeningen en of die gecompenseerd moeten worden. Ook wordt in de gaten gehouden of het nieuwe zorgstelsel geen onaanvaardbare gevolgen heeft.

Werkgevers en de vakbeweging noemden het nog positief dat ze betrokken worden bij de uitwerking van de plannen voor na- en voorschoolse opvang. Volgens De Geus is het logisch om de sociale partners te betrekken bij de verruiming van de kinderopvang, omdat werkgevers en werknemers daaraan immers veel geld betalen. De bedoeling is om eind dit jaar de rol van de sociale partners in de kinderopvang verder te hebben uitgewerkt.

Ook zal eind dit jaar de werktop plaatsvinden waar zowel sociale partners als het kabinet een bijdrage moeten leveren. Geld dat nu opgaat aan loonkosten, moet volgens VNO-NCW straks vrijkomen voor scholing van werknemers en stageplekken. Het kabinet kan volgens de ondernemersorganisatie ruimte creëren in de loonkosten voor werkgevers door deze minder te belasten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer