Buitenland

Washington negeerde CIA-informatie Irak

NEW YORK - De regering-Bush heeft „hoegenaamd geen aandacht” besteed aan informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA over de politieke situatie die in Irak zou kunnen ontstaan na een militaire invasie. Dit blijkt uit een onderzoek onder leiding van voormalig plaatsvervangend CIA-directeur Richard Kerr.

Van onze correspondent
13 October 2005 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

Het onderzoeksrapport constateert dat de regering veel waarde hechtte aan de -onjuiste- informatie van de CIA over vermeende Iraakse massavernietigingswapens. De regering schonk daarentegen hoegenaamd geen aandacht aan de analyse van Iraks culturele, religieuze en politieke verscheidenheid. Twee maanden voor de invasie in Irak voorspelde de CIA in januari 2003 dat een invasie „de steun voor politiek georiënteerde islamitische groeperingen zou vergroten.”Verder verwachtte de inlichtingendienst dat de invasie „diepe scheuringen” zou openbaren binnen Irak, waarbij sommige bevolkingsgroepen vatbaar zouden blijken voor het zoeken van „geweldadige politieke oplossingen” van ontstane conflicten. „Je ziet dat de vaak verguisde CIA het op het politieke vlak bij het rechte eind had. Maar helaas werden deze verwachtingen c.q. waarschuwingen van de CIA door de regering-Bush, en dan met name door minister van Defensie Donald Rumsfeld, in de wind geslagen”, aldus politiek analist Doug Bandow van het Cato Research Instituut in Washington.

„De politieke en culturele evaluatie van de situatie in Irak berustte op gedegen kennis van analisten binnen de CIA. De kennis inzake de vermeende massavernietigingswapens daarentegen berustte voornamelijk op satellietwaarnemingen en afgeluisterde gesprekken die verkeerd werden geïnterpreteerd. Het is ronduit tragisch dat de niet-correcte informatie door Washington tot zogenaamde waarheid werd verheven, terwijl de waarschuwingen inzake de politiek-culturele situatie die correct bleken, nauwelijks aandacht kregen”, aldus Bandow.

Richard Kerr diende na zijn onderzoek vorig jaar drie rapporten in. Een van de drie werd deze week vrijgegeven door de CIA. Het rapport schetst ook tamelijk nauwkeurig de gevolgen van de invasie voor de internationale oliemarkt. Kerr wilde na de publicatie van zijn rapport geen commentaar geven op het beleid van de regering-Bush. „Ons onderzoek en onze analyse betroffen het gebruik van informatie van de CIA door de regering. De resultaten spreken voor zichzelf”, aldus Kerr.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer