Kerk & religie

Forse steun SoW aan kerk in China

De Samen op Weg-kerken willen de steun aan de officiële Protestantse Kerk in China (de Drie-Zelfkerk) fors opvoeren. Ze willen vooral een bijdrage leveren aan de opleiding van predikanten. De Chinese Protestantse Kerk groeit zeer snel en kampt met een nijpend tekort aan goed opgeleide voorgangers.

ANP
10 June 2002 12:15Gewijzigd op 13 November 2020 23:36

Dat heeft een delegatie van de SoW-kerken maandag na terugkeer van een elfdaags bezoek aan China gezegd. De kerken willen onder meer in de komende twee jaar twee Chinese theologen in Nederland laten promoveren. Daarvoor is al gauw een vervijfvoudiging van het huidige steun aan China nodig, denkt A. Mook van Kerkinactie. Het China-budget van de kerkelijke hulporganisatie bedraagt nu 40.000 euro per jaar.

De kerken denken verder aan het uitzenden van Nederlandse gastdocenten naar de nationale predikantsopleiding in Nanjing en een programma voor de vertaling van theologische boeken in het Chinees. „De groei van de Chinese kerk en de problemen waar zij mee kampt, rechtvaardigen een grotere inzet van de SoW-kerken”, zei SoW-secretaris dr. B. Plaisier. Met Mook en prof. dr. F. de Lange, rector van de Theologische Universiteit Kampen (ThUK), vormde hij de eerste officiële kerkelijke delegatie naar China.

De delegatie is volgens dr. Plaisier onder de indruk geraakt van de „geweldige groei” van de officiële, door het Chinese bewind erkende, Protestantse Kerk. Zij telt nu 15 tot 20 miljoen leden en krijgt er jaarlijks een miljoen leden bij. China telt ook een onbekend aantal niet-geregistreerde protestanten, die vaak aan vervolging blootstaan.

De delegatie heeft volgens dr. Plaisier in alle gesprekken met kerkleiders en overheidsfunctionarissen de kwestie van de godsdienstvrijheid aangeroerd. „Er is in China meer godsdienstvrijheid dan we gezien de omstandigheden verwacht hadden”, aldus de SoW-secretaris. Chinezen zijn volgens hem redelijk vrij om christen te worden en als christen te leven.

De kerkleiding heeft volgens de delegatie nauwe banden met de staat. „Kritiek op de staat, bijvoorbeeld op de eenkindpolitiek of het abortusbeleid, lijkt voor de kerk ook ondenkbaar te zijn”, zei dr. Plaisier.

Het onderhouden van banden met de officiële kerk betekent volgens dr. Plaisier geen keuze tegen de ondergrondse kerken in China. „Maar we voeren geen tweesporenbeleid. We gaan niet tegelijkertijd contacten onderhouden met de officiële kerk én een lijn met de ondergrondse kerken leggen. We willen betrouwbare partners zijn zonder naïef te wezen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer