Illegale software scheelt 11 miljard dollar omzet
Illegale software heeft de softwareproducenten vorig jaar 11 miljard dollar omzet gescheeld. Voor het tweede jaar achtereen was er sprake van een toename van het gebruik van nagemaakte computerprogramma’s, een gevolg van zwakke wetgeving en grotere beschikbaarheid van de software via internet.
Dit heeft de Business Software Alliance (BSA), een organisatie van grote ondernemingen als IBM, Intel en Microsoft, maandag bekendgemaakt. De BSA heeft becijferd dat in 2000 ongeveer 37 procent van alle software die bedrijven installeerden van de zwarte markt afkomstig was. In 2001 was dat opgelopen tot 40 procent.
Voor het eerst is er sprake van twee achtereenvolgende jaren van toename. De BSA noemt dat zorgwekkend en stelt dat meer en meer softwareondernemingen hun distributie via internet verzorgen. De BSA is in 1988 opgericht om piraterij aan te pakken. Tot halverwege de jaren negentig boekte de organisatie succes, gezien de afname van het gebruik van illegale programma’s.
De BSA heeft vorig jaar ruim een miljoen bedrijven, vooral kleine en middelgrote, aangeschreven met de waarschuwing dat ze weleens niet-toegestane software zouden kunnen gebruiken. De organisatie wil een hardere aanpak van de overtreders.
Vorig jaar nam de piraterij vooral toe in Frankrijk en Duitsland. De grootste schenders zitten nog altijd in Oost-Europa en Latijns-Amerika. Ook in Noord-Amerika nam het gebruik van illegale software toe, hoewel daar de strengste wetten daartegen gelden.