Wisselkoers centraal tijdens bezoek Snow aan China
PEKING (ANP) – De Amerikaanse minister van Financiën John Snow is een bezoek van acht dagen aan China begonnen. De minister zal het bezoek aangrijpen voor een herhaalde oproep aan China om het wisselkoersbeleid flexibeler te maken.
Snow bracht woensdag een bezoek aan de beurs van Shanghai, waar hij een oproep deed tot verdere hervormingen van de financiële markten. Op die manier kan de snelle groei van de Chinese economie worden ondersteund, aldus de bewindsman. Hij drong erop aan dat buitenlandse bedrijven makkelijker toegang krijgen tot het Chinese banksysteem.Een belangrijk element in de ontwikkeling van de Chinese financiële markten is de flexibilisering van het wisselkoersbeleid. China heeft zijn munteenheid, de yuan, jarenlang gekoppeld gehouden aan de dollar. Het land is daar voorzichtig van af gestapt en houdt zijn munt nu binnen bepaalde marges gekoppeld aan een „mandje" van buitenlandse munten. Snow noemde die stap „belangrijk en zelfs historisch", maar vindt dat de Chinezen verder moeten gaan.
De kwestie rond de wisselkoers is al lang een gevoelig punt in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China. China laat zijn munteenheid maar beperkt bewegen en de voorzichtige ontkoppeling van de yuan en de dollar heeft daar maar weinig aan veranderd. Volgens de Amerikanen hebben de Chinezen een oneerlijk handelsvoordeel. In hun ogen zou de yuan daarom veel meer moeten worden gerevalueerd.
De VS hebben mede door het Chinese wisselkoersbeleid een enorm handelstekort met de Chinezen. Ze voeren meer in dan uit en daardoor zijn Amerikaanse bedrijven in de problemen gekomen. Om de scheefgroei in de handel te remmen zouden de Chinezen volgens de VS meer kredietmogelijkheden moeten krijgen. Op die manier zou de binnenlandse vraag kunnen worden gestimuleerd en is de economie van China minder afhankelijk van de export.
Uit onvrede over de situatie hebben de Amerikanen al hun toevlucht gezocht tot protectionistische maatregelen. Op een aantal Chinese producten zoals textiel gelden invoerbeperkingen. In het Congres gaan nu stemmen op om invoerheffingen in te stellen op alle Chinese producten.
China kiest in zijn economische beleid voor een langetermijnplanning en dat gedijt beter bij een stabiel wisselkoersbeleid. Tot nu toe heeft China er geen misverstand over laten bestaan wie het tempo van de hervormingen bepaalt. De voorzichtige ontkoppeling kwam afgelopen zomer dan ook vrij onverwacht. De regering is bang dat bij volledige ontkoppeling ineens de koers veel te veel zou kunnen uitslaan en dat brengt weer de nodige onzekerheden met zich mee voor zowel exporteurs als importeurs.
De kwestie rond de koers van de yuan komt later deze week aan de orde op een conferentie van twintig belangrijke industrielanden in China. De financiële leiders van onder meer de VS, China, Japan en Brazilië komen op 15 en 16 oktober in de buurt van Peking samen. Ook minister Snow zal die bijeenkomst bijwonen.