Excuses hoogleraar voor e-mail
NIJMEGEN (ANP) - Hoogleraar cardioanesthesiologie J. Damen heeft alle medewerkers van het hartlongcentrum van het Universitair Medisch Centrum Nijmegen St Radboud (UMC) excuses aangeboden voor de e-mail waarin hij schreef dat hij zelf niet in het ziekenhuis geopereerd zou willen worden omdat er te veel patiënten overlijden.
De interne e-mail lekte tien dagen geleden uit en leidde onder meer tot kritische vragen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.Volgens prof. dr. C. van Herwaarden, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis, is Damen dinsdag na een aantal verlofdagen weer aan het werk gegaan. „Hij is zelf uitermate ongelukkig met wat er is gebeurd. Zijn mail was gericht aan acht naaste collega’s. Onder specialisten is het niet ongewoon om zulke harde taal te gebruiken. De mail is rond gaan zwerven en pas drie weken later uitgelekt. In een ziekenhuis met 8600 medewerkers valt dan niet meer te achterhalen wie het briefje uit heeft laten lekken”, aldus Van Herwaarden.
Damen kwam op 1 juni bij het UMC werken met als opdracht de kwaliteit van de anesthesiologie voor hartpatiënten te verbeteren. Op 9 september hielden alle betrokken disciplines daar een werkconferentie over. Naar aanleiding van die conferentie wilde Damen een werkgroepje oprichten en stuurde daarvoor de gewraakte e-mail rond. „Wij geloven dat hij de beste bedoelingen had, maar het is helemaal verkeerd uitgepakt”, stelt Van Herwaarden.
Het ziekenhuis ontkent stellig dat er in Nijmegen een hoger risico is dat hartpatiënten bij een operatie overlijden. Wel opereerde het Radboud-ziekenhuis vaker dan andere centra mensen uit een groep met zeer hoge risico’s, die dus ook vaker komen te overlijden. De inspectie heeft het ziekenhuis nu verzocht daar terughoudend mee te zijn. Volgens het UMC betekent dat er ongeveer vijf operaties per jaar minder zullen worden uitgevoerd.
Het ziekenhuis heeft alle patiënten die voor een hartoperatie op de wachtlijst staan, benaderd voor een gesprek over de kwestie. Tot nu toe heeft één patiënt gezegd dat hij zijn operatie wil uitstellen. Nabestaanden kunnen zich bij het UMC melden als zij nadere informatie willen over de overlijdensoorzaak van hun familielid. Dat is tot nu toe ook eenmaal gebeurd, aldus de bestuursvoorzitter. Van Herwaarden ontkent dat in de afgelopen week al opgenomen patiënten zijn vertrokken, zoals afgelopen weekend door een patiëntenorganisatie werd gezegd.