Duitsland iets minder bang voor EU-sancties
Duitsland hoopt sancties van de Europese Unie naar aanleiding van het opduiken van het kankerverwekkende bestrijdingsmiddel nitrofen in biologische levensmiddelen te kunnen afwenden. Het goede nieuws is dat uit onderzoek is gebleken dat er vrijwel zeker maar een bron is voor de besmetting van de levensmiddelen: een opslagruimte voor graan in Malchin in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.
Verdachte worstjes met besmet kalkoenvlees bleken uiteindelijk geen nitrofen te bevatten. Daardoor kon de plaats van herkomst van het voer van die kalkoenen worden geschrapt als mogelijke besmettingshaard.
Minder goed nieuws is dat er in die met nitrofen vervuilde hal niet alleen voedergraan lag, maar ook graan voor broodbakkerijen. Dat betekent dat niet uitgesloten is dat ook bakkerijproducten met nitrofen besmet zijn.
De Duitse staatssecretaris van Landbouw, Alexander Müller, maakte dit bekend in de marge van een spoedoverleg dat hij over de kwestie had met de verantwoordelijke bewindslieden van de deelstaten. De negentig eco-bedrijven die door de diervoederfabrikant uit Malchin zijn voorzien van graan, blijven gesloten. In de opslagruimte in Malchin heeft tot 1994 of 1995 nitrofen gelegen, hoewel het middel al sinds 1990 verboden was.
De Europese Commissie maakte zondag eerder op de dag duidelijk dat zij overweegt sancties in te stellen tegen Duitsland, zoals een verkoopverbod voor Duitse biologische voedingsmiddelen. De Europese Commissie zou zich vandaag buigen over de nitrofenkwestie, mede naar aanleiding van de nieuwe informatie die Duitsland zondag zou sturen over de besmetting.
Een woordvoerder van Europees Commissaris Byrne (volksgezondheid) zei zondag dat de Duitse regering afgelopen week „tegenstrijdige en onduidelijke informatie” over de nitrofenkwestie heeft gegeven. De woordvoerder van de Europees Commissaris zei dat Byrne de bevoegdheid heeft zelfstandig de export van verdacht Duits vlees te verbieden. Hij hoeft daarvoor de leden van het dagelijks bestuur van de Europese Unie niet bijeen te roepen.
België overweegt bepaalde Duitse voedingsmiddelen alleen toe te laten als die gegarandeerd nitrofenvrij zijn. Dat zei minister Aelvoet van Gezondheidszorg op de Belgische televisie.
Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij maakte zaterdag bekend dat in het recentelijk uit Duitsland geïmporteerde voedergraan geen nitrofen zit. In één partij geïmporteerd voedergraan trof het Productschap Diervoeder wel nitrofen aan, maar de hoeveelheid was ver beneden de wettelijk toegestane hoeveelheid. Deze partij is verwerkt in varkensvoer, waardoor de concentratie nitrofen nog kleiner werd. De producent van het varkensvoer neemt de geleverde waar terug. Het is niet uitgesloten dat een deel ervan in varkens is terechtgekomen.
De Keuringsdienst van Waren maakte vrijdag bekend dat hooguit enkele honderden kilo’s met nitrofen besmet kippenvlees uit Duitsland in de schappen van de Nederlandse winkels is terechtgekomen.