Buitenland

Zalm kritisch over Belgische begrotingstruc

LUXEMBURG/BRUSSEL (ANP) – Minister Zalm van Financiën heeft stevige kritiek op een speciale Belgische formule om het begrotingstekort volgend jaar op 0 procent te houden. Zalm noemde de Belgische aanpak, waarbij achterstallige belastingen van bedrijven en burgers dienen als onderpand voor een obligatielening, dinsdag na overleg met zijn Europese collega’s in Luxemburg „een constructie die zeker geen aanbeveling verdient".

11 October 2005 17:17Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

Volgens de Nederlandse bewindsman moet in Europees verband ook bekeken worden in hoeverre het plan van de Belgische regering–Verhofstadt strijdig is met EU–begrotingsregels. België gaat volgend jaar een obligatie uitgeven ter waarde van 500 miljoen euro, waarbij de opbrengst van nog te innen belastingen geldt als onderpand voor grote beleggers. Bankier Fortis houdt daar een niet nader bekend bedrag aan over voor de bemiddeling bij de verkoop van obligaties.Zalm zei dinsdag van een Amerikaanse bank een voorstel te hebben ontvangen voor het opzetten van een vergelijkbare constructie in Nederland. „Ik heb er nog niet eens serieus naar gekeken. Ik ben daar niet in geïnteresseerd", aldus Zalm.

„Banken willen altijd geld verdienen. Dat recht wil ik ze niet ontnemen, maar zo’n voorstel zou in ons nadeel zijn. Zoiets is een eenmalige maatregel, waarbij je het eerste jaar veel geld extra binnenkrijgt, maar daar jaren later weer voor moet betalen". De bewindsman benadrukte dat de eurolanden juist moeten zoeken naar maatregelen op de lange termijn om de begroting op orde te houden.

Het voorstel dat Zalm ontving, ging uit van het uitschrijven van een obligatie, waar de bank uit de VS ongeveer 10 miljoen euro aan zou overhouden. In ruil zou Nederland wel zelf de achterstallige belastingen moeten innen, die dienen als onderpand voor de lening. Zalm: „Daar wil ik niet eens iets van weten". „Dan kun je net zo goed zelf extra mensen in dienst nemen om belastingschulden te innen".

Dinsdag heeft de Belgische premier Verhofstadt zijn begroting officieel in het parlement gepresenteerd met de ’beleidsverklaring’, zeg maar de troonrede van België. De regering moest 4,7 miljard euro vinden om de begroting in evenwicht te krijgen. Verhofstadt streeft al jaren met succes naar een evenwicht omdat België nog een enorme schuldenlast uit het verleden meetorst.

Naast de gewraakte constructie staat daarin dat er opnieuw een soort maatregelkomt waarbij mensen met zwart spaargeld in het buitenland tegen een boete het geld kunnen witten. Bovendien moeten de regionale overheden 250 miljoen ophoesten. Verder gaat voor een half miljard aan overheidsgebouwen in de verkoop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer