Buitenland

Christen–democrate Merkel leidt coalitie met SPD

BERLIJN (ANP) – CDU/CSU–leidster Angela Merkel gaat als nieuwe bondskanselier in Duitsland de coalitie van de christen–democraten met de sociaal–democratische SPD leiden. De 51–jarige Merkel, afkomstig uit het voormalige Oost–Duitsland, wordt de eerste vrouwelijke bondskanselier. Zij volgt SPD–leider Gerhard Schröder op, die bij de huidige coalitieonderhandelingen betrokken blijft.

10 October 2005 19:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:02

Merkel maakte maandag op een persconferentie bekend dat zij als bondskanselier aan de slag gaat. Ze stelde dat over de vorming van een regering „goede en eerlijke" afspraken met de SPD zijn gemaakt.De partijleidingen van CDU/CSU en SPD hadden eerder op de dag in grote meerderheid ingestemd met de vorming van een “grote coalitie”. De strijd om het kanselierschap was een heet hangijzer in de besprekingen. Schröder wilde aanvankelijk op zijn post blijven, maar maakt nu toch plaats voor zijn rivale. Over de verdere rol van Schröder in de Duitse politiek is bij de recente SPD–vergaderingen niet gesproken, aldus SPD–voorzitter Müntefering. Schröder zou geen ministerspost gaan bekleden.

In de nacht van zondag op maandag bereikten de partijen overeenstemming over de kwestie tijdens het zogenoemde “achtogen”–overleg tussen Merkel, CSU–leider Edmund Stoiber, SPD–voorzitter Müntefering en Schröder. Als compensatie voor het verlies van het bondskanselierschap krijgt de SPD acht ministersposten, waaronder de kernministeries van Buitenlandse Zaken, Financiën en Justitie. De huidige SPD–minister Peter Struck van Defensie wordt genoemd als vice–kanselier en minister van Buitenlandse Zaken. Hij zou daarmee Joschka Fischer van De Groenen opvolgen.

CDU/CSU levert zes bewindslieden. Vier posten gaan naar de CDU, twee naar de CSU. Stoiber heeft gezegd dat hij minister van Economische Zaken en Technologie wordt. Vice–voorzitter Wolfgang Schäuble van de CDU zou de post van minister van Binnenlandse Zaken krijgen.

Het ministerie van Algemene Zaken valt automatisch onder de bondskanselier. Verder leveren de christen–democraten als grootste fractie de parlementsvoorzitter. Dat wordt Norbert Lammert, die nu vice–voorzitter van de Bondsdag is.

De inhoudelijke besprekingen over het te voeren regeringsbeleid beginnen volgende week maandag. Het is de bedoeling dat de onderhandelingen op 12 november zijn afgerond. De christen–democraten en de SPD willen daarna het akkoord op partijcongressen bespreken. De CDU heeft een partijdag voor 14 november op de agenda gezet. De SPD was al van plan van 14 tot 17 november bijeen te komen.

Otto von der Gablentz, de voormalige Duitse ambassadeur in Nederland, noemde een ’grote coalitie’ op dit moment het beste voor Duitsland. „Vijftien jaar na de Duitse hereniging kampt het land nog altijd met problemen rond de eenheid. Ook zijn economische hervormingen noodzakelijk. Dat is de ideale opgave voor een grote coalitie, die de krachten bundelt", aldus Von der Gablentz.

De oud–diplomaat denkt dat een nieuwe coalitie niet veel verandert in de betrekkingen met Nederland. „Het negatieve imago van Duitsland is in Nederland bijna verdwenen."

De Nederlandse ondernemersorganisatie VNO–NCW is positief over Merkel als nieuwe bondskanselier. Een zegsvrouw van VNO–NCW wees erop dat Schröder de afgelopen jaren zijn hervormingsagenda niet helemaal heeft kunnen doorzetten. „CDU/CSU is meer op het bedrijfsleven gericht dan de SPD. Bovendien heeft Merkel er ook in haar verkiezingscampagne geen geheim van gemaakt dat zij de hervormingen meer gaat oppakken", stelde de woordvoerster.

Premier Balkenende wilde niet reageren op het bereikte akkoord in Duitsland, omdat de onderhandelingen tussen CDU/CSU en SPD nog niet zijn afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer