De Geus: helft vrouwen op kieslijsten gemeenteraden
SCHEVENINGEN (ANP) – Politieke partijen moeten bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart voor de helft vrouwen op hun kieslijsten zetten. Deze oproep deed minister De Geus van Sociale Zaken maandag tijdens een bijeenkomst van het Ambassadeursnetwerk Besturen, dat het aantal vrouwen op invloedrijke publieke functies wil vergroten.Het netwerk dat bestaat uit veertien ambassadeurs, onder wie een burgemeester, een Tweede–Kamerlid, een commissaris van de koningin, de voorzitter van sportkoepel NOC–NSF en een dominee, is vorig jaar oktober ingesteld door De Geus en zijn collega Remkes van Binnenlandse Zaken. Nu een jaar later werd de balans opgemaakt tijdens een afsluitingsbijeenkomst in het Scheveningse Kurhaus.
Volgens De Geus kunnen vrouwen op gemeentelijk niveau „nog wel een steuntje in de rug gebruiken”. Circa 16 procent van de wethouders is vrouw, onder de burgemeesters is het een op de vijf en bij gemeenteraadsleden een kwart. Dat is flink lager dan op landelijk niveau: in het kabinet is het aandeel vrouwen 40 procent en in het parlement circa eenderde.
De veertien ambassadeurs hebben zich allen hard gemaakt voor meer vrouwen binnen de eigen publieke sector. Volgens burgemeester Opstelten van Rotterdam, tevens voorzitter van het Ambassadeursnetwerk, is er weliswaar veel werk verricht door het belang van „samen besturen” binnen eigen organisaties te benadrukken. Maar blijkt deze vanzelfsprekendheid soms nog ver te zoeken. Zo is hij zelf erg geschrokken van het lage aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters.
Opstelten pleitte ook voor een nieuw Ambassadeursnetwerk. „Maar als ik zo vrij mag zijn”, stelde hij richting De Geus. „Als deze voorzitter wordt opgevolgd, dan graag door een vrouw.” De bewindsman wil wel blijvend aandacht vragen voor meer vrouwen op invloedrijke publieke functies, maar niet weer met een groep ambassadeurs.
De regering voert inmiddels ruim 25 jaar beleid op het gebied van emancipatie en sinds 1992 wordt getracht met streefcijfers het aandeel vrouwen in de politiek en het openbaar bestuur te vergroten. Uit de Emancipatiemonitor 2004 bleek het percentage gestegen tot gemiddeld 24 en is het streven voor 2010 op 45 procent gesteld.
De Geus maakte maandag ook nog de benoeming bekend van een nieuw vrouwelijk kroonlid voor de Sociaal–Economische Raad (SER): Yvonne van Rooy. De oud–staatssecretaris van Economische Zaken van het CDA is nu voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Met Van Rooy zijn sinds april vorig jaar drie van de zes nieuw benoemde kroonleden van de SER vrouw.