Geen hartklepoperaties in Radboudziekenhuis
NIJMEGEN - Het Sint-Radboudziekenhuis in Nijmegen voert voorlopig geen mitralishartklepoperaties uit bij patiënten met een hoog risico op overlijden.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft dat maandagmorgen bevestigd. „Het gaat niet om een verbod, maar om een dringend verzoek. Het ziekenhuis heeft daarmee ingestemd”, aldus een woordvoerster.Twee commissies onderzoeken hoe het komt dat het sterftecijfer in het hartcentrum van het Nijmeegse ziekenhuis veel hoger ligt dan elders. Vorige week lekte uit dat in het centrum van het Sint Radboud twee keer zo veel patiënten na een operatie overlijden dan in vergelijkbare centra.
Het ziekenhuis kreeg een week de tijd om een verklaring te geven voor het hoge sterftecijfer. Volgens het Sint-Radboud heeft zijn hartafdeling relatief veel patiënten met een slechte gezondheidsconditie. Het hoge sterftecijfer zou daardoor kunnen worden verklaard.
De inspectie neemt met die verklaring geen genoegen. De commissies zullen rond de jaarwisseling verslag uitbrengen.
Hartoperaties bij relatief gezonde patiënten mogen gewoon doorgaan. De patiënten met een hoog risico op overlijden zijn bijvoorbeeld ouderen, mensen met suikerziekte of patiënten die om andere redenen een slechte conditie hebben. Het gaat uitsluitend om één specifieke hartklepoperatie, namelijk die aan de mitralisklep.
De twee commissies die onderzoek doen, zijn een interne commissie van het ziekenhuis zelf en een onafhankelijke, externe commissie waarin de Inspectie voor de Gezondheidszorg is vertegenwoordigd.
Volgens een woordvoerder van het Sint-Radboud heeft het besluit van de inspectie tot gevolg dat er vijf operaties per jaar minder mogen worden uitgevoerd in het ziekenhuis. Het ziekenhuis houdt vol dat het in staat is om de operaties bij patiënten met een hoog overlijdensrisico goed te kunnen uitvoeren. Het stemt echter met het onderzoek in.