Zeeland gaat ontpolderen
De provincie Zeeland gaat landbouwgebieden ontpolderen om de natuur meer ruimte te geven. Provinciale Staten van Zeeland kozen er vrijdag voor zelf de touwtjes in handen te houden.
Provinciale Staten stemden vrijdag in met het voorstel Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium, dat voorziet in het ontpolderen van 600 hectare grond. Statenlid Hageman van de Partij voor Zeeland gaf aan dat het een gevoelige kwestie is, tegen de natuur van de Zeeuwen in. „Luctor et emergo wordt nu luctor et submergo, worstelen en ondergaan”, merkte hij op. Eigenlijk zat geen enkele fractie op ontpoldering te wachten, net zo min als op de derde verdieping van de Westerschelde.Instemmen met het plan was voor de meeste partijen vrijdag dan ook geen kwestie van instemmen met ontpolderen, maar met het in eigen hand houden van de regie. De ontpoldering is een afspraak tussen Nederland en België waar Zeeland in principe niets over te zeggen heeft. Het Rijk heeft Zeeland echter wel de nodige ruimte gegeven om de ontpolderingsplannen zelf uit te voeren. Daarvoor was vrijdag instemming nodig van Provinciale Staten.
Het besluit betekent in feite dat Zeeland nu zelf de regie in handen heeft voor wat betreft de uitvoering van de aanleg van de 600 hectare getijdenatuur, ook wel estuariene natuur genoemd. Het gaat daarbij om platen, slikken en schorren die onder invloed staan van eb en vloed.
„We zijn tegen ontpoldering, maar staan met de rug tegen de muur”, zei statenlid Heijning van de VVD. Ook de SGP is kritisch. Statenlid Roeland merkte wel op dat de weerstand onder de Zeeuwse bevolking en bij de Zeeuwse Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is afgenomen.
Er is de Zeeuwse partijen veel aan gelegen om de benodigde hectares vrijwillig van de boeren te krijgen. Een gezamenlijk amendement van VVD, PvdA, CDA en SGP op het voorstel moet een garantie zijn dat die vrijwilligheid het uitgangspunt van de provincie is om de benodigde 600 hectare grondgebied te verkrijgen. Bijna alle fracties drongen er bovendien op aan dat de positie van de Zeeuwse landbouw niet in het gedrang zal komen.
Het Rijk betaalt 200 miljoen euro voor de nieuwe natuurinrichting. Als ’wisselgeld’ krijgt de provincie verder 80 miljoen euro voor de verbreding van de Sloeweg en de Tractaatweg bij Middelburg. Ook is beloofd dat de veiligheid op de Westerschelde wordt verbeterd.
Reden voor de ontpoldering is dat de schade die de tweede verdieping van de Westerschelde teweegbracht moet worden gecompenseerd. Vanuit het ministerie van LNV was eerder al aangegeven dat de getijdenatuur onherstelbaar zou worden beschadigd als er nu niet wordt ingegrepen. Over tien jaar is het te laat om in te grijpen. Voor de derde verdieping, die eerder dit jaar is overeengekomen, zou niet extra ontpolderd hoeven worden omdat deze verdieping volgens de plannen geen extra natuurschade met zich meebrengt.
Welke grond van boeren en andere eigenaren zal worden aangekocht is nog niet duidelijk. Het Rijk is met Vlaanderen in ieder geval al overeengekomen dat de Hedwigepolder bij Saeftinge ontpolderd moet worden en het Zwin bij Cadzand wordt uitgebreid. Ook de Zak van Zuid-Beveland zou een mogelijke locatie voor ontpoldering zijn.