Buitenland

Noordelijke Alliantie vormt geen regering

De Noordelijke Alliantie zal geen overgangsregering voor Afghanistan vormen, maar in Kabul blijven regeren tot een permanente, op brede basis gevormde regering een feit is. Dit heeft een woordvoerder van de oppositie donderdag gezegd.

Van onze buitenlandredactie
15 November 2001 11:25Gewijzigd op 13 November 2020 23:16
TALOQAN – Een Afghaanse vluchteling draagt zijn dochtertje op de rug bij zijn terugkeer naar Taloqan, de stad die twee dagen geleden in handen kwam van de Noordelijke Alliantie. - Foto EPA
TALOQAN – Een Afghaanse vluchteling draagt zijn dochtertje op de rug bij zijn terugkeer naar Taloqan, de stad die twee dagen geleden in handen kwam van de Noordelijke Alliantie. - Foto EPA

„De strijdkrachten die Kabul zijn binnengetrokken, zijn hier niet om de oude regering in ere te herstellen. We willen de mensen duidelijk maken dat we niet willen heersen. De aanwezigheid van onze troepen moet niet worden gezien als een teken dat we van plan zijn terug aan de macht te komen", aldus Mohammed Habeel.

Volgens hem wordt Kabul nu geregeerd door een hoge militaire raad, geleid door Fahim Khan. De generaal, een etnische Tadzjiek, heeft de leiding van de oppositie overgenomen van de onlangs vermoorde leider Masud. Hij was minister van Veiligheid in de in 1996 door de Taliban verdreven regering-Rabbani.

„De raad heeft delegaties uitgenodigd zo snel mogelijk naar Kabul te komen om een regering te vormen", aldus Habeel. „Totdat alle vertegenwoordigers in Kabul aanwezig zijn, zullen de belangen van Kabul worden vertegenwoordigd door de hoge militaire raad."

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft woensdag met algemene stemmen een resolutie aangenomen die krachtig steun uitspreekt aan de inspanningen om het politieke vacuüm in Afghanistan op te vullen en te zorgen voor veiligheid in het uitgestrekte gebied, dat nu in handen is van de oppositiestrijdkrachten.

Hoewel een multinationale macht niet met zoveel woorden genoemd wordt, biedt de door Groot-Brittannië en Frankrijk opgestelde resolutie volgens de Amerikaanse ambassadeur John Negroponte voldoende volmacht aan de reeds in het land aanwezige coalitiestrijdkrachten om de orde in Kabul en elders te helpen handhaven. Groot-Brittannië en Frankrijk, die allebei troepen hebben toegezegd, stellen dat op een later tijdstip een nieuwe resolutie nodig is om de inzet van een internationale macht te formaliseren.

De voornaamste strekking van de resolutie is een ondersteuning van het VN-initiatief om de diverse etnische groepen in Afghanistan bijeen te krijgen voor de vorming van een voorlopige regering. Tegelijkertijd is de resolutie een waarschuwing aan alle krachten in Afghanistan „zich te onthouden van represailles" en hun verplichtingen ten aanzien van mensenrechten strikt na te komen. Voorts roept de resolutie alle lidstaten van de VN op dringend humanitaire hulp te verstrekken aan de Afghanen.

Overgangsregering
Volgens de Britse ambassadeur Jeremy Greenstock is het de wens van de raad dat de speciale gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, op korte termijn een bijeenkomst met Afghaanse leiders over een overgangsregering belegt. De Verenigde Arabische Emiraten hebben al welwillend gereageerd op een verzoek van de VN om een dergelijke bijeenkomst te organiseren.

Na de overgangsperiode dient volgens de resolutie in Afghanistan een regering te worden gevormd die „breed gedragen wordt, multi-etnisch is en representatief voor het hele Afghaanse volk en vrede met de Afghaanse buurlanden nastreeft."

Groot-Brittannië liet al eerder weten „enkele duizenden" militairen paraat te hebben om als „stabiliserende macht" op te treden in door de Noordelijke Alliantie ingenomen steden. Ook Indonesië en Nieuw-Zeeland hebben troepen toegezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer