Werkloze krijgt meer tijd voor start bedrijf
DEN HAAG (ANP) - Werklozen krijgen meer tijd om met behoud van hun uitkering een eigen bedrijf te beginnen. Minister De Geus van Sociale Zaken wil WW’ers een opstartperiode toestaan van een halfjaar in plaats van de huidige drie maanden.
Ook wil De Geus WAO’ers, WW’ers en mensen in de bijstand helpen een opstartkrediet van banken te verkrijgen voor een eigen onderneming door een waarborgfonds op te richten.Dat maakte de bewindsman donderdag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer. Zowel regeringspartijen CDA, VVD en D66 als de oppositiefracties van PvdA en GroenLinks zijn blij dat ondernemerschap door het kabinet steeds meer als een mogelijkheid wordt gezien om uit een uitkeringssituatie te komen.
„Op de huidige arbeidsmarkt zijn er heel veel mensen die er niet in slagen om via solliciteren aan de slag te komen. Misschien lukt het wel op een andere manier. Velen hebben altijd al de droom gehad om ooit voor zichzelf te beginnen”, aldus De Geus. Door met een waarborgfonds garant te staan hoopt de minister dat commerciële banken minder huiverig zullen zijn om aan uitkeringsgerechtigden leningen te verstrekken. Eind dit jaar moet duidelijk worden of een dergelijk fonds haalbaar is.
De bewindsman heeft nog geen beeld van hoeveel mensen met een uitkering aan het werk willen komen via een eigen bedrijf. Hij verwacht wel dat de drempel voor werklozen lager wordt om voor zichzelf te beginnen als ze weten dat ze zes maanden gegarandeerd zijn van een inkomen. In die opstartperiode worden verdiensten verrekend met de uitkering om oneerlijke concurrentie te voorkomen.
CDA-kamerlid Mosterd en zijn collega Noorman van de PvdA hadden nog kritiek op de verschillen tussen regelingen: een WAO’er en iemand in de bijstand krijgt meer hulp bij het opstarten van een onderneming dan een WW’er. Mosterd: „Mensen met welke uitkering dan ook moeten gelijke kansen krijgen”. Maar volgens De Geus hangen de beperkte mogelijkheden in de WW samen met het „kortdurende” karakter van de uitkering en hoeveel rechten een werkloze heeft opgebouwd voor zijn ontslag.