RK-Kerk Italië hoeft geen OZB te betalen
ROME - De Rooms-Katholieke Kerk in Italië wordt vrijgesteld van lokale onroerendezaakbelasting. Dit besluit heeft de Italiaanse Eerste Kamer woensdag genomen.
De vrijstelling kan grote gevolgen hebben voor de financiële huishouding van nogal wat gemeenten, en met name van Rome, waar de kerk zeker 5 procent van het onroerend goed in de binnenstad in handen heeft. „Dat gaat ons 5 tot 10 miljoen euro per jaar kosten”, verklaarde de wethouder van Financiën van Rome donderdagt in de krant Il Messaggero. Maar het gemeentelijk budget wordt mogelijk nog zwaarder getroffen als de vrijstelling met terugwerkende kracht ingaat. Hierover bestaat nog geen duidelijkheid. De wet op de gemeentelijke onroerendgoedbelasting werd in 1992 ingevoerd.De vrijstelling geldt ook voor commerciële activiteiten, zoals tot hotels omgebouwde kloosters. De Rooms-Katholieke Kerk is blij met de maatregel. „Het is belangrijk dat de gebouwen niet worden belast omdat ze gebruikt worden voor hulp aan de zwakkeren en voor onderwijs en cultuur”, verklaarde bisschop Francesco Saverio Salerno, voormalig secretaris van de Vaticaanse financiële afdeling, donderdag in de krant La Stampa.
De oppositie is woedend. ”Belastingparadijs Vaticaan”, luidde donderdag de kop van Il Manifesto. Tegenstanders vinden de maatregel een goedkope manier om kort voor de verkiezingen, die waarschijnlijk vroeg in het voorjaar van 2006 worden gehouden, de kerk te vriend te houden. De regeringspartijen, met een solide meerderheid in het parlement, staan er in peilingen slecht voor. De belastingmaatregel zal hoe dan ook zonder veel moeite de Tweede Kamer passeren, ook al is de economische situatie van Italië momenteel belabberd. „Als de kerk idealen heeft, wijst ze het cadeau af. De publieke moraal is belangrijker dan financiële voordelen”, was het commentaar van La Stampa.