Nieuwe bondskanselier maandag bekend
BERLIJN (ANP) – De Duitse kiezers krijgen waarschijnlijk pas maandag te horen wie de nieuwe bondskanselier zal zijn.
De sociaal-democratische SPD van huidige bondskanselier Schröder en de christen-democratische CDU/CSU van Angela Merkel hebben naar eigen zeggen tot zeker zondagavond nodig om de prangende „Kanzler-frage" te beantwoorden. Maandag zal de uitkomst dan worden gepresenteerd aan het volk, zo berichtte het Duitse journaal donderdagavond.SPD en CDU/CSU vergaderen vanaf 19.00 uur weer in Berlijn. Op tafel ligt niet alleen de vraag die de nieuwe regering gaat leiden, maar ook of er eigenlijk wel een Grote Coalitie tussen beide partijen mogelijk is en wie dan daarin de belangrijkste ministersposten gaat vervullen. Merkel zei eerder donderdag al dat een besluit over het kanselierschap pas zondag zal vallen en niet donderdagavond.
De stembusgang vorige maand werd krap gewonnen door de CDU/CSU van Merkel. Zij wil aantreden als de eerste vrouwelijke bondskanselier en na de verkiezingen nam ze ook het initiatief tot de vorming van een coalitie. Schröder verloor de verkiezingen, maar minder fors dan voorspeld. Hij legde direct een claim op het kanselierschap.
Schröder wees er onder meer op dat zijn SPD in de Bondsdag meer zetels heeft als het zetelaantal van de CDU wordt losgekoppeld van haar Beierse zusterpartij CSU. Ook Schröder ging dan ook aftastende gesprekken voeren met potentiële coalitiekandidaten.
Duidelijk is intussen dat eigenlijk alleen een samenwerking tussen SPD en CDU/CSU een werkelijk stabiele regeerploeg kan opleveren en dat is ook een coalitie die de meeste Duitsers prefereren.
De prestigeslag tussen Schröder en Merkel leidde de afgelopen weken tot een politieke impasse. Die werd afgelopen zondag al enigszins psychologisch doorbroken door de winst van de christen-democraten tijdens uitgestelde verkiezingen in een district in Dresden. De stembusgang, die later werd afgewikkeld wegens de dood van een kandidaat, zorgde ervoor dat CDU/CSU de voorsprong van drie zetels in het parlement kon uitbreiden tot vier.