Veerman: Diervoer niet bijmengen met diermeel
DEN HAAG (ANP) – Diervoer voor vee mag voorlopig niet standaard bijgemend worden met diermeel. Minister Veerman van Landbouw zei donderdag in de Tweede Kamer nog niet toe te zijn aan een (gedeeltelijke) opheffing van het huidige verbod op dit ingrediënt voor het voer.
„Ik ben vuurbenauwd voor het probleem, dat van diermeel", aldus de bewindsman. Ook in de Tweede Kamer heerst grote huivering voor de terugkeer van diermeel in veevoer.Diermeel is gemaakt van slachtafval. Het meel is rijk aan eiwitten en was daarom lange tijd populair als ingrediënt voor diervoer. Eind jaren negentig is het in het veevoer verboden, omdat slecht diermeel de gekkekoeienziekte BSE verspreidde onder het vee.
Half jaren negentig greep BSE flink om zich heen, met name onder Brits vee. Tal van maatregelen en verboden voor bijvoorbeeld de export van Brits rundvlees, verkoop van de T-bonesteak en het gebruik diermeel in diervoer zijn toen getroffen. Ze moesten voorkomen dat consumenten met de ziekte in aanraking kwamen. Mensen die besmet vlees eten, kunnen de fatale hersenziekte Creutzfeldt-Jakob oplopen.
De laatste jaren loopt het aantal runderen met gekkekoeienziekte in Nederland en daarbuiten gestaag terug. De Europese Commissie heeft daarom een plan opgesteld om het BSE-beleid in stappen te versoepelen. Deze week nog werd de terugkeer van de T-bonesteak aangekondigd. Ook wil Brussel de eis dat diervoer geen korrel slachtafval mag bevatten, iets minder streng hanteren.
Veerman wil Europa wat dat laatste betreft gevolgen. Het bewust bijmengen van diermeel in veevoer ziet de bewindsman echter nog niet zitten. Zeker niet wanneer het om voer voor schapen en koeien gaat. „Kannibalisme is meer dan uit den boze".