Mandela krijgt in Middelburg Freedoms Award
„De vooruitgang de afgelopen eeuw op het gebied van wetenschap, technologie en industrie staat in schril contrast met de grote ongelijkheid tussen mensen.” Dat betoogde Nelson Mandela zaterdag in Middelburg, nadat hij de Roosevelt Four Freedoms Awards had ontvangen.
„Dezelfde techniek brengt de mensen ook zo dicht bij elkaar dat niemand tegenwoordig nog het excuus kan gebruiken niets te weten van het gebrek en het lijden van ieder ander ergens in de wereld.”
Maar meer nog dan met zijn oproep te blijven strijden voor echte gelijkheid over de hele wereld, oogstte de oud-president van Zuid-Afrika zaterdag in Middelburg succes door zijn houding.
Toen hij bij een lied achter de microfoon begon te swingen, werkte dat zo aanstekelijk dat de aanwezigen in de Nieuwe Kerk spontaan op het ritme begonnen mee te klappen.
De 83-jarige oud-president maakte bij aankomst in Middelburg dankbaar gebruik van de mogelijkheid de afstand tussen de auto en de ingang van de Nieuwe Kerk in een golfwagentje te overbruggen. Het eerste stukje van dat traject fungeerde kroonprins Willem-Alexander als privé-chauffeur. Bij binnenkomst in de kerk kon Mandela rekenen op de ondersteunende arm van koningin Beatrix.
De zaterdag in Middelburg uitgereikte Freedoms Awards herinneren aan de vier vrijheden die president Franklin D. Roosevelt in 1941 in zijn rede voor het Amerikaanse Congres als essentieel voor de mensheid betitelde: de vrijheden van meningsuiting en godsdienst, en de vrijwaring van gebrek en vrees.
Mandela ontving de medaille voor alle vier de vrijheden. Hij dankt de onderscheiding aan zijn strijd voor gelijke kansen en rechten voor iedereen. Demissionair minister-president Kok en twee achterkleindochters van Franklin en Eleanor Roosevelt hingen de medaille bij hem om.
Mandela zei zich „nederig” te voelen een onderscheiding waard te zijn die verbonden is met de principes van Franklin en Eleanor Roosevelt. „Wij probeerden op onze eenvoudige manier een leven te leiden dat verschil zou kunnen maken in dat van anderen”.
Andere laureaten waren zaterdag de Egyptische professor Nasr H. Abu Zaid (vrijheid van godsdienst); voormalig premier dr. Gro Harlem Brundtland van Noorwegen, tegenwoordig directeur-generaal van de Wereld Gezondheids Organisatie (vrijwaring van gebrek); oud-president Ernesto Zedillo van Mexico (vrijwaring van vrees) en Radio Free Europe/Radio Liberty (vrijheid van meningsuiting).