Economie

Rente eurolanden ongewijzigd

ATHENE (ANP) – De rente in de eurolanden verandert voorlopig niet. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag de rentetarieven die gelden in de twaalf landen die de euro als munteenheid te hebben, te handhaven.

6 October 2005 14:21Gewijzigd op 14 November 2020 03:02
ATHENE - Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (l.) in gesprek met Antonio Fazio tijdens een vergadering in Athene. Foto EPA
ATHENE - Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (l.) in gesprek met Antonio Fazio tijdens een vergadering in Athene. Foto EPA

Dat betekent voor het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, een onveranderde stand van 2 procent. Dat tarief geldt sinds juni 2003.Het besluit was geen verrassing. Wel is de kans dat in de nabije toekomst de Europese rente omhoog gaat, groter geworden. De inflatie loopt op en staat nu op 2,5 procent, terwijl de ECB met rentemaatregelen de inflatie niet onder de 2 procent wil houden.

Bovendien kan de economie, die aan het aantrekken is, een hogere rente wel aan. In een toelichting zal bankpresident Jean-Claude Trichet later op de middag meer duidelijkheid verschaffen.

De ECB vergaderde donderdag in Athene. Tweemaal per jaar houdt het bankbestuur de vergadering over de rente in een ander euroland dan Duitsland, waar het in Frankfurt zijn hoofdkantoor heeft. Dit keer viel de eer te beurt aan de Griekse hoofdstad.

Kort voor het Europese rentebesluit viel, werd bekend dat de centrale van Groot-Brittannië haar rentetarieven niet verandert. De bank laat het belangrijkste tarief op 4,5 procent staan.

ECB-president Jean-Claude Trichet gaf in een toelichting op het rentebesluit aan dat vooral de hoge olieprijzen een risico vormen voor een hogere inflatie. De economische groei in de eurozone kan hierdoor vertraging oplopen, meent de Fransman. De olieprijs bereikte vorige maand een recordprijs van meer dan 70 dollar per vat (van 159 liter) door schade aan olie-installaties in het zuiden van de Verenigde Staten na de orkaan Katrina.

„De hoge olieprijzen oefenen een hernieuwde opwaartse druk op de consumentenprijzen uit. Er is een voortdurende waakzaamheid van de ECB nodig ten aanzien van deze gevaren. Het is van groot belang dat deze gevaren niet leiden tot een hogere inflatie”, aldus Trichet.

Trichet verwacht dat de inflatiedruk in de komende maanden nog wel zal aanhouden tenzij de olieprijzen gaan dalen. „De olieprijzen spelen een belangrijke rol in de opwaartse inflatiedruk. Als de industrie zich herstelt van de gevolgen van de orkanen in de VS, dan kan het prijspeil zakken. Dat kan er op duiden dat de prijsstijgingen van tijdelijke aard zijn, beweert Trichet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer