Economie

Europees satellietsysteem mogelijk in geldnood

MÜNCHEN/ROME (ANP) – Een ruzie over financiering dreigt het Europese systeem van plaatsbepalingssatellieten Galileo in gevaar te brengen. Als voor het eind van deze maand geen oplossing wordt gevonden voor de verdeling van de kosten, komt het hele project op de tocht te staan. Dat zegt de directeur van het Italiaanse ruimtevaartagentschap ASI donderdag in de Duitse krant Die Welt.

6 October 2005 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:01

ASI–directeur Sergio Vetrella beschuldigt vooral Duitsland ervan de zaak te vertragen. De Bondsrepubliek weigert vooralsnog haar deel van de extra kosten voor de eerste fase van het project te betalen. Eerst moet duidelijk worden hoe het werk zal worden verdeeld. Vooral de plaats waar het controlecentrum van het Galileo–systeem komt te staan, is een heet hangijzer.Behalve Duitsland willen ook Italië, Frankrijk en Spanje het controlecentrum op hun grondgebied hebben. Momenteel wordt onderhandeld over een mogelijke verdeling van taken over meerdere centra. Een akkoord daarover lijkt volgens Die Welt echter voorlopig niet in zicht.

Het hoofd van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR, Sigmar Wittig, bevestigt in Die Welt dat Duitsland voorlopig de hand op de knip houdt. Hij erkent dat haast geboden is, maar gelooft in tegenstelling tot zijn Italiaanse collega niet dat het hele Galileo–project direct gevaar loopt.

Het Galileo–systeem moet de Europese tegenhanger worden van het Amerikaanse Global Positioning System (GPS). In 2010 moeten in totaal dertig satellieten voor Galileo rond de aarde cirkelen. Eind dit jaar moet de eerste proefsatelliet worden gelanceerd vanuit Bajkonoer (Kazachstan).

Aanvankelijk bedroeg het budget voor de testfase ongeveer 1 miljard euro. De helft zou worden betaald door de Europese Unie, de andere door het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Onder meer door verscherpte veiligheidseisen is echter 430 miljard euro extra nodig. Duitsland zou daarvan 80 miljoen voor zijn rekening nemen, aldus Wittig in Die Welt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer