Kamer vraagt om extra aandacht voor ouderen
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil dat het kabinet er alles aan doet om ouderen te laten profiteren van fiscale kortingen en regelingen waar ze recht op hebben. Nu gebeurt dat volgens partijen vaak niet omdat ze te weinig belasting betalen of omdat ze zich te trots voelen om een beroep te doen op hulp van de overheid.
Het eerste probleem willen de linkse oppositiepartijen oplossen door het snel mogelijk te maken dat fiscale ouderenkortingen worden uitgekeerd, ook als er te weinig belasting wordt betaald. Dat zou ook moeten gelden voor bijvoorbeeld de fiscale kinderkorting. Vorig jaar werd al zo’n regeling voor chronisch zieken en gehandicapten gemaakt.Het CDA concentreerde zich woensdag tijdens de algemene financiële beschouwingen vooral op de „stille armoede" onder ouderen. Volgens CDA–Kamerlid De Nerée raken ouderen de weg kwijt in het woud aan bureaucratische regels of voelen ze schaamte om hulp te vragen. Het kabinetsvoornemen om de belastingvrije onkostenvergoeding voor vrijwilligers te verhogen, ziet hij als een goede stap.
Minister Zalm (Financiën) en diens staatssecretaris Wijn antwoorden de Kamer donderdag. Dan zullen ze ook ingaan op de opnieuw opgelaaide discussie over het aan banden leggen van topinkomens in de publieke sector. Vorige week bleek het parlement daarover verdeeld. Coalitiepartij D66 en de linkse oppositie willen regelgeving, CDA en VVD voelen daar niets voor.
De Nerée ontving woensdag dan ook vooral kritiek toen hij het salaris van topman Doctors van Leeuwen van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan de kaak stelde, maar niet wilde ingrijpen. Het salaris van de AFM–topman ligt op ongeveer vier ton. D66 en de linkse oppositie willen het salaris van de minister–president (nu ongeveer 130.000 euro) als norm.
Omdat in het debat na prinsjesdag al de meeste financiële wensen waren ingevuld, kwamen de partijen woensdag tijdens de financiële beschouwingen nauwelijks met nieuwe voorstellen. Wel deden verscheidene fracties voorstellen om de extra inkomsten van 410 miljoen euro, als gevolg van de hoge olieprijs, te besteden.
Zo wil de VVD dat geld vooral besteden aan de aanleg van wegen buiten de Randstad, zoals bij Bergen op Zoom, Veendam en Ede. Het CDA wil daarentegen het geld inzetten voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek. Oppositiepartij PvdA denkt aan extra investeringen in openbaar vervoer, woningbouw en tussenschoolse opvang.
CDA en VVD vonden elkaar wel in de wens werkgevers tegemoet te komen bij de administratie van de auto van de zaak. De twee vinden dat werknemers volgend jaar bij de Belastingdienst zelf moeten aangeven of ze van plan zijn veel privé te rijden met hun auto van de zaak, zodat werkgevers minder rompslomp hebben. Ook trokken CDA en VVD samen op met hun kritiek op de groei van allerlei toezichthoudende instanties die namens de overheid een sector in de gaten houden.