Buitenland

Bondsdag beslist morgen over lot coalitie

De terroristische aanslagen van 11 september hebben de Duitse binnenlandse politiek overhoop gegooid. Bondskanselier Schröder (SPD) verzekerde de Verenigde Staten direct na de aanslagen van volledige solidariteit, maar bleek daar in binnenlandse politieke kringen niet altijd op te kunnen rekenen. Vrijdag blijkt of er in Duitsland versneld nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

DPA/ANP
15 November 2001 10:58Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

Al snel na de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan bleek Schröders coalitiepartner, de Groenen, minder solidair te zijn dan zijn eigen SPD. Nadat het Duitse kabinet op 7 november besloot tot het beschikbaar stellen van 3900 soldaten, werden ook in SPD-kringen kritische geluiden gehoord.

Vrijdag besluit het parlement over het zenden van Duitse troepen naar Afghanistan en over de toekomst van de Duitse regering, want bondskanselier Schröder verbindt het zenden van Duitse troepen naar Afghanistan aan het voortbestaan van zijn ministersploeg.

Hij is de vierde bondskanselier die de vertrouwensvraag opwerpt. Willy Brandt (1972), Schmidt en Kohl (beiden 1982) gingen hem voor. Schröder is wel de eerste bondskanselier die de vertrouwensvraag direct verbindt aan een concreet vraagstuk.

Hij probeert met dit drukmiddel –het sterkste dat hij in handen heeft– de Groenen op één lijn te krijgen, zodat een coalitiebreuk kan worden voorkomen. De Sociaaldemocraten zijn onder de indruk van Schröders gebaar. Fractieleider Peter Struck verwacht van zijn partij een eenduidig “ja”.

De Christen-Democratische Unie (CDU) en de FPD zullen tegen de bondskanselier stemmen, maar voor een militaire deelname van Duitsland aan de strijd tegen het terrorisme. Als reden hiervoor geven beide partijen op dat zij het beleid van de coalitie niet kunnen steunen. „De bondskanselier moet in eigen gelederen tot het uiterste gaan om te proberen zijn belofte aan de Verenigde Staten na te kunnen komen. Wij schamen ons dood", aldus CDU-fractievoorzitter Angela Merkel.

Het is zeker niet ondenkbaar dat Schröder vrijdag geen meerderheid behaalt. In dat geval moet de SPD een nieuwe coalitiepartner zoeken of moeten er nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden. SPD-fractievoorzitter Peter Struck pleit voor het laatste.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer