Binnenland

Voor 900.000 euro schade aan legervoertuigen

STROE - De schade die onbekenden in het weekeinde aanbrachten aan 480 voertuigen op de Majoor Mulderkazerne in Stroe bedraagt ongeveer 900.000 euro. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gezegd. De daders staken een of meer banden van de voertuigen lek.

Regioredactie
5 October 2005 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:01

Het gaat om nieuwe en oude voertuigen die op een afgesloten terrein stonden. De oude stonden klaar om te worden verkocht via de Dienst Domeinen.De verantwoordelijkheid voor de actie werd maandag al opgeëist door een groepering die zich de Radicale Anti Militaristische Actie noemt. De marechaussee stelt een onderzoek in. In de e-mail verwees de Radicale Anti Militaristische Actie naar de persverklaring van de ”Priemende Priemen”, die op 8 mei op de Oranjekazerne in Schaarsbergen een vergelijkbare actie uitvoerden. Toen ging het om ongeveer tachtig banden die lek werden gestoken.

De actiegroeperingen richten zich tegen de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan en Irak.

Het CDA riep minister Kamp van Defensie dinsdag in de Tweede Kamer ter verantwoording. De bewindsman gaf aan dat hij zijn militaire spullen onmogelijk voor 100 procent kan beveiligen tegen vernielingen of diefstal. „Zelfs al zou ik alle 45.000 militairen voor dat doel inzetten, redde ik het nog niet”, zei hij.

CDA-woordvoerder Kortenhorst begreep absoluut niet hoe de actiegroep in staat was geweest zo veel banden lek te prikken. Volgens Kamp ging het in totaal om 1661 banden van 463 voertuigen. Het kamerlid bracht de bewindsman in herinnering dat het dit jaar bijna om de maand raak is.

In augustus werden enkele F-16’s beschadigd op de vliegbasis Woensdrecht, in mei werden de banden lekgeprikt van tientallen legervoertuigen op de Oranjekazerne in Schaarsbergen en in april werden enkele honderden dienstpistolen gestolen uit de wapenopslag van de vliegbasis Gilze-Rijen. De schadepost door de vernielingen aan de F-16’s in Woensdrecht heeft defensie geschat op ongeveer 5 miljoen euro.

Kamp weigerde echter in te gaan op de suggestie van het CDA onmiddellijk iets te doen. Hij zegde toe de procedure nog eens langs te lopen om te kijken of er nog aanscherpingen mogelijk waren. Een verklaring voor het vandalisme van afgelopen weekeinde had hij niet. Alle toegangen tot het terrein waren permanent bewaakt en er werd regelmatig patrouille gelopen. De marechaussee heeft de zaak nu in onderzoek, aldus de bewindsman.

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gaat in zijn jaarverslag over 2004 in op „activiteiten vanuit politiek links geïnspireerde organisaties of personen, die afbreuk kunnen doen aan het functioneren van de defensieorganisatie, de defensie- industrie of van militaire bondgenoten die aanwezig zijn op Nederlands grondgebied.”

In 2004 zijn 82 antimilitaristische acties geregistreerd, tegen 120 in 2003 en 102 in 2002, zo staat in het jaarrapport te lezen. De terugval vorig jaar heeft volgens de MIVD te maken met een verminderde actiebereidheid van de activisten tegen de vliegbasis Volkel. De aandacht van activisten voor de vliegbasis is te koppelen aan de vermeende opslag van kernwapens aldaar. Ondanks de afname blijven volgens het rapport knip-, klad- en vernielingsacties tegen defensieobjecten zich in het hele land voordoen. „Het merendeel van de acties is toe te schrijven aan individuen of kleine groepen, soms opererend onder de naam Onkruit.” Volgens de inlichtingendienst van defensie slaat de naam Onkruit niet op een vaste groep georganiseerde activisten maar op eenieder die directe actie wil voeren tegen defensiebelangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer