Bijlmerramp voor de 13e keer herdacht
AMSTERDAM (ANP) - Ruim honderd mensen hebben dinsdagavond de vliegramp herdacht met de El Al-Boeing in de Amsterdamse Bijlmermeer. Het toestel stortte dertien jaar geleden neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Daarbij kwamen 43 mensen om het leven.
Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat woonde de herdenking bij. Ze droeg een deel van een gedicht voor. Ook sprak ze haar bewondering uit voor de aanwezigen. „Ik vind het heel moedig dat u zich hier ieder jaar opnieuw verzamelt.” De staatssecretaris riep verder op vooruit te kijken, „want ook al lijkt dat misschien soms zo, de toekomst staat nooit voor altijd stil.”De aanwezigen kwamen rond 17.45 uur bijeen bij het Groeiend Monument, alias ’de boom die alles zag’. Na de toespraken, zang, voordrachten en muziek namen zij om 18.35 uur een minuut stilte in acht. Vervolgens legden onder anderen de staatssecretaris, nabestaanden, wethouder Griffith (Financiën) namens de gemeente Amsterdam, vertegenwoordigers van de staat Israël, de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname en Ghana kransen, bloemen en kaarsen bij de boom.
Zoals ieder jaar vlogen er tussen 18.00 en 19.00 uur geen vliegtuigen over de Bijlmermeer. In een straal van ongeveer 5,5 kilometer rondom de herdenkingsplaats stond de Luchtverkeersleiding Nederland beneden een hoogte van 2 kilometer geen luchtverkeer toe.
De juridische strijd sleept zich na dertien jaar nog steeds voort. Advocaat L. Lalji, die ongeveer honderd slachtoffers van de Bijlmerramp vertegenwoordigt, verwacht binnenkort eindelijk El Al en Boeing te kunnen dagvaarden. Hij wil van hen een schadevergoeding voor de gezondheidsklachten waar veel mensen sinds het neerstorten van het vliegtuig mee kampen.
Lalji wil ook een schadefonds instellen met 10 miljoen euro, waaraan KLM, El Al, de gemeente en de Nederlandse staat zouden moeten bijdragen. De laatste twee partijen hebben laten weten dat ze hiervan afzien, zei de advocaat dinsdag. „En dat terwijl ze voor de rampen in Volendam en Enschede tientallen miljoenen guldens meer hebben uitgeven aan nazorg.”
Overigens komt de Amsterdamse theatergroep Toetssteen eind deze maand met het stuk ”Going Down”, gebaseerd op de Bijlmerramp. De voorstelling gaat over een gezin waarvan de vader ernstig getraumatiseerd raakte door het neerstorten van de Boeing.